Forumul Tinerețe și Speranță, la a XV-a ediție

Asociația Ortodoxă pentru o Lume Nouă (AOLN) organizează în fiecare an la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus un eveniment dedicat tinerilor, numit Forumul „Tinerețe și Speranță”. Ediția din acest an adună peste 50 de tineri între 18 și 30 de ani, iar printre invitați se numără Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Vacanța de vară reprezintă pentru mulți dintre tineri un bun prilej de a petrece timpul liber prin diferite activități, mai mult sau mai puțin ziditoare de suflet. Încă din anii ’90, un grup de tineri ortodocși a avut ideea de a oferi o alternativă la clasicele tabere de vară, prin Forumul „Tinerețe și Speranță”, o manifestare prin care se îmbină armonios prietenia sinceră, rugăciunea, muzica de bun-gust, drumețiile și jocurile. AOLN a primit încă de la început sprijinul Mitropoliei Ardealului la acest proiect, atât prin oferirea unei locații deosebite, la Sâmbăta de Sus, cât și prin binecuvântarea dată la începerea fiecărei ediții.

Ediția din acest an numără a XV-a întâlnire a tinerilor ortodocși, din toate colțurile țării, din diaspora și din Republica Moldova. Astfel, în perioada 22-28 iulie, participanții la forum au posibilitatea să-și facă noi prieteni, să găsească răspunsuri la multe dintre întrebările ce-i frământă și să aibă parte de o nouă și inedită experiență, cea de intrare în familia AOLN. O echipă de 12 organizatori a pregătit în acest an un program tematic de rugăciune, de conferințe, de întâlniri cu oaspeți deosebiți, prin care se dorește apropierea tinerilor de Biserică. Așa cum a spus președintele AOLN, Alexandru Barna, în cuvântul de inaugurare a forumului, acest eveniment începe din prima clipă a sosirii la Sâmbăta de Sus, și în realitate nu se termină niciodată. „Ediția aceasta este dedicată părintelui Teofil Părăian și, împreună cu un grup de suport constituit în vederea protejării memoriei și operei părintelui, încercăm să-i aducem în forum amintirea, textele și învățăturile. Am colaborat strâns cu PS Episcop Sofian Brașoveanul în acest sens. O parte l-am cunoscut pe părintele Teofil, dar alți tineri participanți nu au avut această ocazie și în special pentru aceștia am dedicat această ediție memoriei marelui duhovnic. Tematica generală este tinerețea și modul în care își poate găsi tânărul speranța într-o lume din ce în ce mai negativă”, a spus Alexandru Barna.

Conferințe cu oaspeți de seamă

Programul unei zile de tabără este foarte complex. În primul rând, tinerii pun în prim plan partea duhovnicească a șederii lor la mănăstirea făgărășeană, încât dimineața, de la ora 7:00, vor participa la Sfânta Liturghie oficiată în paraclisul așezământului monahal. După slujba religioasă, tinerii vor participa în prima parte a zilei la o întâlnire cu un invitat special, care va răspunde la întrebările legate de credință, de viață și de preocupările tinerești. „Îi avem ca invitați, pe lângă PS Episcop Sofian, și pe părintele Mihail Bobârnat, de la mănăstirea ce ne găzduiește, pe părintele profesor Vasile Grăjdian, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pe Ovidiu Bojor, care va veni încărcat cu anii săi, dar cu spiritul tânăr pentru a le vorbi tinerilor, pe Marius Berescu și pe Michael Smith de la Asociația «Fondacio» din Franța, colaborator apropiat al AOLN”, ne-a mai spus Alexandru Barna.

Nu vor lipsi din program cântecul, jocurile, drumețiile în minunații munți ce ocrotesc mănăstirea, dar și atelierele de creație, cum ar fi cele de pictat icoane, filmele și vizitarea obiectivelor turistice din zonă. Nu vor lipsi de la forum nici ateliere culturale și religioase, axate pe valorile credinței ortodoxe.

Comentarii Facebook


Știri recente