Førde, Norvegia | Mucenicia Sf. Tatiana evocată de Episcopul Macarie: Astfel de creștine dărâmau temple idolești

Astfel de creștine dărâmau, cu puterea lui Dumnezeu, la propriu, templele idolești, alungau demonii, iar îngerii „luptau” cot la cot cu ele împotriva prigonitorilor, a spus Episcopul Macarie vorbindu-le românilor din Norvegia despre mucenicia Sf. Tatiana.

„Ea s-a dus la chinuri înarmată doar cu credința în Hristos”, a subliniat ierarhul. „Când i s-au scos ochii și când i s-au tăiat sânii, ea nu știa ca va fi vindecată de îngeri. Ea a trebuit să îndure acestea cu curaj și cu încredere numai în harul dumnezeiesc”.

„Ajutorul îngeresc a fost o consecință a credinței sale, iar nu invers”, a constatat Preasfinția Sa istorisind chinurile prin care a trecut sfânta: jupuirea, smulgerea cărnii și a pielii de pe trup prin brice și strujire, tăierea sânilor, scoaterea ochilor, bătăi cumplite și aruncarea la fiarele sălbatice.

De Sfânta Tatiana, 12 ianuarie 2019, Preasfințitul Părinte Macarie s-a aflat în Norvegia. Sâmbătă a slujit în parohia românească din Førde, iar duminică în orașul Bergen, unde se află o biserică românească așezată sub ocrotirea muceniței serbate, informează Episcopia Europei de Nord.

În predica rostită la Førde, Episcopul Europei de Nord a accentuat puterea fecioriei întregi și conștiința de a fi parte din trupul lui Hristos.

De unde atâta putere?

Episcopul Macarie a subliniat că puterea de a răbda astfel de chinuri vine din puterea fecioriei întregi, adică a fecioriei atât trupești, cât și sufletești.

„Sufletul care a reușit să rămână cât mai pur, cât mai inocent, este mult mai străveziu, mult mai permeabil lucrării harului dumnezeiesc”, a adăugat Episcopul Macarie.

Astfel de sfinți au o mare putere de la Dumnezeu, deoarece inima lor este curată, după cum spun fericirile evanghelice, a adăugat ierarhul amintind și alte vieți de sfinte mucenițe, cum ar fi Sfânta Iuliana sau Sfânta Ecaterina.

Astfel de creștine dărâmau, cu puterea lui Dumnezeu, la propriu, templele idolești, alungau demonii, iar îngerii „luptau” cot la cot cu ele împotriva prigonitorilor. Iată puterea fecioriei curate! Și iată și de ce astăzi se duce un război atât de înverșunat pentru a distruge inocența copiilor. Pentru că din astfel de inocenți se „recrutau”, înainte, în acest război nevăzut și văzut, sfinte ca Tatiana, care erau groaza demonilor.

Nu era singură în mâinile chinuitorilor

Ierarhul a adăugat că Sfânta Tatiana nu era singură în mâinile chinuitorilor și nu doar pentru că îngerii îi erau alături, ci pentru că avea „deplina conștiință de sine că este mădular al Trupului lui Hristos, adică al Bisericii”.

Preasfinția Sa a spus că această apartenență la trupul lui Hristos nu era una ideatică, la modul abstract. „Vechii creștini trăiau aceasta ca pe o realitate concretă”.

Știi și simți că nu doar ție ți se scot ochii, ci că întreg Trupul suferă pentru că suferi și tu. Pentru că ești conectată, ești conectat ființial, existențial, la toți ceilalți care alcătuiesc Biserica. Iar dacă pe unul îl doare, îi doare pe toți. Și dacă îi doare pe toți, atunci Trupul vindecă mădularul său rănit pentru că este deschis lucrării harului dumnezeiesc, este un Trup prin care, iată, curg prin vene rugăciunile fraților și dragostea pentru celălalt.

„Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne dăruiască această conștiință de parte a întregului Hristos!”, a conchis Episcopul Europei de Nord.

Foto credit: Episcopia Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente