Focşănenii s-au rugat împreună cu Arhiepiscopul lor în Duminica Floriilor

foto_Liturghie_Florii_Focsani_04

Credincioșii focșăneni s-au rugat duminică, 9 aprilie 2017, împreună cu ierarhul lor, în biserica Parohiei Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Piața Unirii. În ziua praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat Sfânta Liturghie în locașul de cult din centrul Focșaniului, informează Dragoş Olteanu, Consilier Mass Media al Eparhiei.

Alături de ierarh a slujit un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat semnificațiile marelui praznic al Floriilor, care ne-a introdus în atmosfera duhovnicească a Săptămânii Sfintelor Pătimiri.

Denumirea de Florii are legătură cu o sărbătoare a florilor existentă la romani, peste care s-a suprapus sărbătoarea creștină. Pentru că Sfintele Paști și toate celelalte evenimente premergătoare se petrec în perioada primăverii, când copacii înverzesc și florile înfloresc, praznicul Intrării Domnului în Ierusalim a luat, pe bună dreptate, și denumirea populară de Florii.

Acest mare praznic împărătesc face legătura dintre Postul Sfintelor Paști, ce s-a încheiat în Sâmbăta lui Lazăr, și postul mai aspru al Săptămânii Sfintelor Pătimiri, rânduit dintru început de Sfinții Părinți, a evidenţiat Ierarhul.

Este o sărbătoare a bucuriei, pentru că ne aduce aminte de evenimentul intrării trumfale a Domnului în Ierusalim. Cu toate că Mântuitorul Hristos a intrat șezând pe un mânz de asină, smerit și blând, totuși, locuitorii cetății Ierusalimului, împreună cu evreii veniți din diaspora pentru sărbătoarea Paștilor, I-au făcut o primire deosebită, cu ramuri de finic, strigând: «Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!».

În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul locului l-a hirotonit preot pe diaconul Laurențiu Săcăluș, pe seama Parohiei Viișoara, Protoieria Focșani I.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a binecuvântat ramurile de salcie, care au fost împărțite, apoi, tuturor credincioșilor prezenți la slujbă.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…