Floriile deschid un răstimp deosebit de prețios de rugăciune. Să primenim cămara inimii, îndeamnă PS Timotei Prahoveanul

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a slujit în Duminica Floriilor la Catedrala Patriarhală și a vorbit la predică despre Intrarea Mântuitorului în Ierusalim unde a fost primit ca un mare împărat.

„Merita cu prisosință această primire triumfală în Ierusalim, deși El a refuzat mereu laudele oamenilor. De această dată, Mântuitorul le-a împlinit pe toate, a intrat blând și smerit așezat pe mânzul asinei, în timp ce oamenii așezau pe cale înaintea Lui ramuri de finic și chiar hainele lor”, a spus ierarhul.

„Este o sărbătoare care ne îndeamnă să-L primim pe Mântuitorul în inimile noastre. Nu știm cărei categorii ne asemănăm în aceste zile: avem bucuria și sinceritatea pruncilor care au strigat: Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului? Sau prăznuim trădări așa cum au făcut cărturarii și fariseii?”, a întrebat PS Timotei Prahoveanul.

„Sărbătoarea Floriilor ne deschide Săptămâna Sfintelor Pătimiri, a unui răstimp deosebit de prețios de rugăciune, de meditație când cele mai frumoase cântări și alcătuiri ale Părinților Bisericii ne vorbesc despre ce s-a întâmplat în Ierusalim”.

„Împreună cu Biserica suntem și noi invitați să privim și să ne primenim cămara inimii. Și dacă această cămară are încă mult întuneric, să lăsăm lumina să o pătrundă”.

„Dacă încă hainele păcatului pe care le-a țesut cel viclean se află pe inimile și pe ochii noștri, să le lăsăm de-o parte și să cântăm împreună cu toți fiii Bisericii: ‹Cămara Ta, Mântuitorule, o văd împodobită. Eu îmbrăcăminte nu am ca să intru într-însa. Luminează haina sufletului meu, Dătătorule de lumină și mă mântuiește›”, a spus ierarhul în finalul predicii sale.

Săptămâna Pătimirilor începe cu Denia Sfintei și Marii Luni, oficiată duminică seara. Vezi aici Programul liturgic de la Catedrala Patriarhală în perioada 17 – 29 aprilie 2022.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente