Final la Olimpiada Meșteșuguri artistice tradiționale

S-a încheiat faza națională a celei de-a XVIII a ediții a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”, organizată de Ministerul Educației Naționale, prin Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, în colaborare cu Complexul Național Muzeal ASTRA, sub autoritatea Consiliului Județean Sibiu și în parteneriat cu Institutul „Confucius” din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Cei 142 de elevi prezenți în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului au concurat la secțiunile: pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă, încondeiat ouă, confecționat măști, confecționat păpuși în port popular, cusut, brodat, confecționat piese de port popular, împletit fibre vegetale, împletit ciucuri pe lemn, împletit baiere, țesut la război vertical, țesut la război orizontal, confecționat podoabe, dantelă cu ciocănele, broderie pe piele, dantelă cu suveica, confecționat recuzită de ceremonial, olărit, modelat ceramică, sculptură lemn, mobilier pictat, prelucrare corn, prelucrare os, gravură alamă, metaloplastie, xilogravură, legare lemn în cositor, artă decorativă.

Cei 4837 de vizitatori prezenți în Muzeul în aer liber pe parcursul celor patru zile de olimpiadă, s-au putut bucura de minunatele costume populare purtate cu mândrie de reprezentanții celor 34 de județe care s-au înscris în concurs.

Ediția de anul acesta s-a bucurat de participare internațională prin prezența a două grupuri de elevi însoțiți de cadre didactice din Bulgaria și Republica Populară Chineză. Invitații din Bulgaria, elevi în cadrul Liceului Aprilov din Gabrovo, au fost coordonați de Blagovesta Bozhinova, muzeograf în cadrul Complexului de Arhitectură și Etnografie ETAR, și de profesoarele Reni Todorova și Penka Petrova. Elevii au participat la workshop-urile existente în cadrul concursului: pictat icoane pe sticlă, olărit, confecționat păpuși, țesut și brodat sub atenta supraveghere și instruire a profesorilor Simona Vonica – Sibiu, Dolofan Maria – Vâlcea, Coroiu Rodica – Alba, Rodica Ispas – Sibiu. Invitații speciali din Republica Populară Chineză au fost membrii Centrului Educațional „Wo Xing” din Beijing, care continuă proiectul început în anul 1995, „Educație în Știința Artei Digitale”, susținut de Universitatea de Știință și Tehnologie din Beijing. În cadrul olimpiadei, elevii au susținut workshop-uri de tăiere a hârtiei, de tehnica preparării și servirii ceaiului.

Festivitate de premiere

Premierea câștigătorilor s-a desfășurat într-un cadru festiv. Evenimentul a fost deschis prin chemarea tulnicului de către Cristina Rîșteiu, Alba, și prin dansul „Cucilor” din Dobrogea, susținut de Răzvan Boghian, Constanța. Au susținut momente artistice: Ansamblul „Cibinul” de la Palatul Copiilor Sibiu, coordonat de Adriana Văsâi, soliștii Ioana Agârbiceanu și Ecaterina Duță, coordonați de Claudiu Botoroagă, grupul din Bulgaria, care a încântat spectatorii cu un dans popular specific regiunii Gabrovo, și elevii din Republica Populară Chineză, care au prezentat spectacolul Opera din Pekin și poezii din cultura chineză. Pe scenă au mai debutat Iulia Papazissu, județul Buzău, Ștefana Lepădat, județul Galați, grupul din Satu Mare, coordonat de profesorul Vasile Conioși Mesteșanu, și Mihai Țarcă împreună cu Emanuel Hăgătiș, județul Suceava, conform unui comunicat transmis de Biroul de Presă al CNM ASTRA, Sibiu.

Comentarii Facebook


Știri recente