Filă dintr-un testament pentru Ierihon

Arhimandritul Lucian Florea a anexat, la raportul său, o copie după testamentul întocmit de Constantin și Dumitru Samoilă, la 1 noiembrie 1969, având următorul text:

Testament

„În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.

Noi, subsemnații, Constantin Samoilă și Dumitru Samoilă, fiul lui Constantin Samoilă, din județul Tutova, comuna Docani, din România, veniți la Locurile Sfinte în anul 1933, în prezent stabiliți în orașul Jericho (Ierihon) din Palestina.

Declarăm prin prezenta că donăm de bună voia noastră, bisericii române din Ierusalim și bisericii române de la Iordan, un dulam (dunam) de pământ cu toate instalațiunile ce se află pe el. Punctul de pământ (dunam-ul) se află în orașul Jericho (Ierihon), în cartierul Sabica și are ca megieși: la răsărit pe două călugărițe de origine greacă, cu numele Elisabeta și Caliniki; la apus pe locuitorul arab Numi, la miază-zi drumul orașului și la miază-noapte pe locuitorul arab Ahmed Hallaq.

Acest loc cu casele care se află pe el sunt făcute cu munca și cheltuiala noastră proprie și nimeni nu are stăpânire asupra lor, în afară de noi, Constantin Samoilă și fiul meu, Dumitru Samoilă. Iar noi am hotărât, de bună voia noastră, să le donăm bisericii române din Ierusalim și bisericii române de la Iordan, ca să fie metoc al acestor două biserici, unde să fie găzduit atât personalul acestor două biserici când va fi nevoie, precum și pelerinii care vor veni din țară să se închine la Locurile Sfinte și ar avea nevoie să se odihnească câtăva vreme.

În prezent, dăm spre folosința bisericii române din Ierusalim și bisericii române de la Iordan o cameră și o bucătărie, pe care pot să le ocupe începând, chiar cu data de azi. Camerele sunt goale și vor fi mobilate de către biserica română, care intră în deplina stăpânire și poate să locuiască în ele oricine vine din partea bisericii române din Ierusalim și de la Iordan.

Mai multe informații în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 9 – 15 mai 2022

Legătura dintre biserică și sat, ca o împletire între viața laică și cea religioasă, a putut fi văzută atât în evenimentele organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București în săptămâna precedentă, cât…