Fiecare fiu al Bisericii poate merge pe drumul sfințeniei – Episcopul Timotei Prahoveanul

„Pe drumul către sfințenie poate merge fiecare fiu al Bisericii”, a spus Episcopul Timotei Prahoveanul duminică, „și cel care are mai multe virtuți, dar și cel care a cunoscut drumul când se afla pe marginea prăpastiei”.

Celor care se află mai departe de acest drum al sfințeniei, ierarhul le-a oferit încurajări amintind Pilda cu oaia cea pierdută, care este prima în atenția Păstorului Bun. De asemenea, i-a îndemnat la osteneală și le-a spus „să facă în viața lor măcar în parte ceea ce au făcut sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu”.

În Duminica Tuturor Sfinților, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală în prezența a numeroși credincioși bucureșteni.

Prioritatea principală pe drumul sfințeniei este iubirea lui Dumnezeu

Reflectând asupra textului evanghelic duminical, Preasfinția Sa a spus că prioritatea principală a creștinului care dorește să meargă pe drumul sfințeniei este să-L iubească pe Dumnezeu mai presus de orice.

În acest context, Episcopul Timotei i-a oferit pe martiri drept modelul suprem de urmat:

„Martirii au arătat cea mai înaltă formă a iubirii. Nu aceea exprimată în cuvinte, nu aceea pe care o putem spune la un moment dat în viață”.

Mărturisirea lui Hristos aduce răsplată netrecătoare

În continuare, Părintele Episcop a spus cât de mare este răsplata pentru cei ce își mărturisesc credința în orice context, dar și cât de gravă este rușinarea de aceasta și lepădarea de Hristos:

„Toți cei care arată prin viața lor, prin ceea ce fac în relație cu ceilalți, prin cuvintele pe care le spun mai ales atunci când este nevoie de mărturisire vor fi răsplătiți de Stăpânul din Cer cu răsplată netrecătoare, iar cei care se leapădă de Mântuitorul Hristos și de învățătura lui, Mântuitorul a spus clar: și El se va lepăda de aceștia înaintea Tatălui Său”.

„Dintre toate păcatele se pare că cel mai greu este acela al lepădării de Mântuitorul Hristos, al renunțării la propria credință, la marele dar primit odată cu botezul creștin”, a adăugat ierarhul.

Concluzia enunțată de Episcopul Timotei la finalul predicii a fost aceea că „Lupta pe care au dus-o sfinții, lupta pentru sfințenie, este lupta fiecăruia dintre noi”.

„Să-i urmăm și să-i iubim pe sfinți, care sunt prietenii și ajutătorii noștri, care înțeleg drumul greu pe care-l avem de făcut în această viață și cu ale căror rugăciuni să rânduiască Bunul Dumnezeu ca să aflăm răsplata celor care au bineplăcut Lui. Amin!”, a îndemnat la final ierarhul.

Foto credit: Sorin Ionițe / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente