Festivitatea de premiere a elevilor seminariști din Caransebeș

Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, a găzduit joi, 19 iunie 2014, festivitatea de premiere a elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. În prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, au fost evidențiați seminariștii, care de-a lungul anului școlar au obținut rezultate bune și foarte bune la învățătură, în formarea lor de viitori slujitori ai altarelor.

Premiile oferite elevilor au constat în cărți și bani fiind acordate din partea Centrului eparhial, ca mulțumire pentru dragostea și interesul arătat de aceștia pentru studiul teologiei, dar și pentru încurajarea pe mai departe a progresului școlar și duhovnicesc. Deopotrivă au fost evidențiați și recompensați și elevii seminariști care în cursul anului școlar 2013-2014 s-au remarcat prin ținuta lor duhovnicească și dragostea pentru Biserica lui Hristos.

Recunoștința și aprecierea Preasfințitul Părinte Lucian s-a îndreptat deopotrivă către Corul Seminarului Teologic și către trupa de teatru formată din elevi seminariști, care au desfășurat o bogată activitate culturală, dar și către elevii implicați în activitățile misionare, pastorale și caritative inițiate de structurile de specialitate ale eparhiei.

„Am acordat aceste premii, dorind să evidențiem elevii noștri seminariști, deoarece în cadrul manifestărilor cultural-artistice desfășurate de Episcopia noastră și-au adus un aport foarte important, împodobind manifestările noastre cu participarea lor, referindu-ne atât la Corul Seminarului, cât și la trupa de teatru. Am premiat de asemenea olimpicii, pentru că anul acesta am avut un elev din clasa a X-a, Cătălin Moisescu, care a reprezentat, atât Eparhia Caransebeșului, cât și Seminarul Teologic caransebeșan la Olimpiada Națională Interseminarială de la Alba Iulia. Pentru toate acestea mulțumim și tuturor părinților profesori și profesorilor, pentru toată implicarea și le dorim absolvenților noștri succes la examenele pe care le vor desfășura în continuare”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Învățământul teologic din Caransebeș, reprezentat astăzi de Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu”, este o școală vocațională de tradiție în Patriarhia Română care a cunoscut multiple transformări și reorganizări în decursul istoriei sale. Institutul Teologic, înființat de episcopul Ioan Popasu în anul 1876 a fost transformat, după 51 ani de existență, în Academie Teologică, funcționând în această organizare până la reforma învățământului din 1948. Datorită situației politice din acea perioadă, învățământul teologic din Caransebeș se reduce doar la o Școală de Cântăreți Bisericești, ridicată în anul 1955 la gradul de Seminar Teologic, cu cinci ani de studiu, funcționând fără întrerupere până în prezent. De-a lungul timpului acest Seminar a format caractere, atât culturale cât și duhovnicești, zeci de generații de tineri care au devenit slujitori ai Bisericii lui Hristos.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea)

Comentarii Facebook


Știri recente