Festivitatea de închidere la nivel național a proiectului Alege școala!

Patriarhia Română și Fundația World Vision România a organizat astăzi, 23 iulie 2013, la Palatul Patriarhiei, în Aula Magna Teoctist Patriarhul, festivitatea de închidere la nivel național a proiectului Alege școala!. La acest eveniment a fost prezent și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Au fost prezentate obiectivele propuse și rezultatele obținute pe parcursul celor 4 ani de proiect.

La eveniment au participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, membri ai Permanenței Consiliului Național Bisericesc și ai Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, reprezentanți ai World Vision România, reprezentanți ai Ministerului Educației, inspectorii eparhiali pentru cateheză din cele 19 eparhii implicate în proiect, preoți și profesori participanți la activitățile proiectului, din București și din țară, reprezentanți ai mass-media și alte persoane interesate de activitățile proiectului Alege școala!.

Prin acest proiect s-a urmărit promovarea valorilor creștine în vederea sporirii motivației educaționale.Au fost organizate 235 de tabere, cateheze, școli de duminică și concursuri naționale, iar de buna organizare s-au ocupat 3.200 de preoți și profesori de religie formatori.

Cifrele au fost prezentate, astăzi, la Palatul Patriarhiei, de coordonatorul Proiectului „Alege Școala!”, părintele Constantin Naclad, la închiderea festivă a proiectului. Părintele inspector a prezentat și scopurile urmărite prin aceste activități în care au fost implicați copii: „Potențarea atitudinilor și competențelor sociale ale copiilor înscriși în proiect, identificarea elevilor cu aptitudini speciale, artistice, literare și dezvoltarea interesului pentru lectură și creații literară, plastice – prin desen și fotografie, teologice – de comunicare și organizare. Cunoașterea și afirmarea potențialului social, artistic, plastic, teologic și de comunicare ale elevilor din clasele I-VIII. Conștientizarea rolului educației în viața unui copil și a posibilităților pe care le oferă aceasta pentru integrarea în viața socială, prevenirea abandonului școlar și a delicvenței juvenile, integrarea copiilor în viața școlară și combaterea abandonului școlar prin reabilitarea socio-emoțională și comportamentală a elevilor participanți la programele catehetice, asigurarea educației morale de bază necesară fiecărui copil. A fost încurajată cultivarea talentului fiecărui copil și prin premiile care i-au stimulat contribuind la conștientizarea rolului învățăturii și răsplătirea efortului depus pentru obținerea rezultatelor meritorii” a spus Coordonatorul Proiectului „Alege Școala!”, părintele inspector Constantin Naclad, de la Sectorul Teologic Educațional al Patriarhiei Române.

La închiderea festivă a participat și directorul executiv al Fundației World Vision România, Cătălin Andrew Popa, care a vorbit despre buna colaborare între Biserică, societatea civilă și Stat.

„Proiectul Alege Școala! este un proiect model pentru că ne arată ce se poate face atunci când Biserica, Societatea civilă și Statul vin împreună să lucreze pentru bunăstarea copilului. Nici unul dintre noi singuri nu poate schimba o societate, dar împreună putem schimba binele întregii națiuni. Aceasta nu este o afirmație grandioasă lipsită de substanță, ci vine din experiența noastră ca organizație internațională, creștină, prezentă în peste 100 de țări ca o familie de 100 milioane de oameni care se îngrijește de bunăstarea a 20 de milioane de copii pe toate continentele. Experiența noastră ne-a învățat că transformarea profundă vine atunci când cele trei laturi importante ale unei societăți lucrează împreună: Societatea Civilă, Biserica și Statul”, a spus directorul executiv al Fundației World Vision România, Cătălin Andrew Popa.

Prezent la eveniment, Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a spus că „Alege Școala!” este un proiect „super strategic”: „Când am văzut că timp de 70 de luni vorbim de peste 35.000 de copii, păi acesta este un proiect pe care ar trebui să-l numim super strategic, nu strategic. Aceștia sunt copiii, ca să spun așa, din primul val, deoarece ei la rândul lor vor cataliza reacții în comunitățile din care au venit. Ei vor vorbi despre școală și importanța școlii colegilor lor. Iar dacă mai vorbim și de profesorii formați aici care au căpătat o anumită experiență și pe care o vor folosi în anii următori, cred că ar fi foarte interesant peste 2-3 ani să vă reîntâlniți și să reanalizați adevăratul impact al acestor proiecte”.

Referitor la rolul Bisericii în educație, Ministrul Remus Pricopie a spus: „Eu cred că Biserica are o legitimitate istorică. Înainte de a fi Statul în educație a fost Biserica. Statul nu a făcut altceva decât să preia o structură care funcționa și să o pună în slujba Statului. Prin urmare eu nu mă aflu în categoria celor care se întreabă de ce Biserica este preocupată în astfel de proiecte educaționale, repet este un drept istoric și un drept care nu se bazează doar pe istorie ci și pe rezultate. Uitându-ne la fețele acestor copii ne dăm seama exact de valoarea muncii dvs”.

Alături de „Alege Școala!”, în ultimii șapte ani, s-au derulat, la nivelul întregii țări, aproape 80 de proiecte, finanțate prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. 54 de mii de copii au beneficiat de serviciile lor, dintre care peste 30 de mii numai prin proiectul dezvoltat de Patriarhia Română împreună cu Fundația World Vision, potrivit Radio TRINITAS.

„Putem spune astăzi, la finalizarea celor aprox. 80 de proiecte, că au fost beneficiari aproximativ 54.000 de elevi și 6.000 de persoane adulte. Vă las pe dvs. să trageți concluziile și să vă încadrați proiectul pentru care vă felicit în cele 54.000 de persoane. Într-un singur proiect ați reușit să atingeți mai mult de jumătate din țintele asumate de România pentru această perioadă de programare”, a spus Directorul General al Organismului Intermediar POSDRU din Ministerul Educației Naționale, Ella Ștefan.

La finalul festivității de închidere a Proiectului „Alege Școala!”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe toți cei care au sprijinit implementarea proiectului. Preafericirea Sa a subliniat și importanța colaborării, în astfel de proiecte, între instituții: „Mulțumim mai întâi lui Dumnezeu pentru această experiență binecuvântată. Așa cum spunea domnul Ministru al Educației este mare nevoie de cunoașterea realității din țară ca să putem să dezvoltăm coresponsabilitatea și cooperarea între factorii care pot contribui la îmbunătățirea educației și mai ales la includerea tuturor copiilor în procesul de educație. Am apreciat foarte mult faptul că dl. Cătălin Popa a subliniat că această experiență a proiectului Alege Școala! este și o experiență de cooperare între societatea civilă, aici ne referim în special la familii și la ONG-urile care se ocupă de educație, Biserică și Stat (prin stat înțelegem aici Ministerul Educației Naționale). Această coresponsabilitate trebuie intensificată. Ea se intensifică mai ales atunci când cunoaștem cât de mare este nevoia de conlucrare și de a contribui la formarea tinerilor încât să aibă o demnitate. Patriotismul nu poate să se limiteze la cuvinte înflăcărate, discursuri patetice, ci așa cum spunea Sf. Isaac Sirul, am ajuns în timpul în care trebuie să spunem: Taci tu ca să vorbească faptele tale. Trebuie ca predica din Biserică să fie tradusă în proiecte educaționale, social filantropice pentru toate vârstele, dar mai ales pentru copii”.

Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat și necesitatea continuării proiectului.

„Nimeni nu poate să rezolve problema educației ca simplu specialist. Ministerul Educației face eforturi mari, dar mai mult constată cât este de lucru. Ca și în Biserică, doar atât ne aducem aminte de ce am realizat ca să mulțumim lui Dumnezeu și oamenilor prin care El a lucrat, dar nu ne uităm atât de mult la realizări, cât ne uităm la partea care așteaptă să fie dezvoltată, să fie consolidată. Deci, cât mai avem de făcut trebuie să fie preocuparea cea dintâi. Totuși, recunoștința la câte un popas din acesta de evaluare este necesară. Cine este nerecunoscător nu poate fi un bun cunoscător a ceea ce a făcut și are de făcut în continuare. Am putea spune că a fost o lucrare bună, binecuvântată de Dumnezeu, dar să nu considerăm că acest succes este altceva decât un început”, a spus Părintele Patriarh.

În încheiere, inspectorilor eparhiali pentru cateheză, dar și altor susținători ai proiectului le-a fost oferită, în semn de apreciere, diploma omagială „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Totodată, Patriarhul României a primit din partea echipei de implementare o icoană realizată de copii implicați în Proiectul „Alege Școala!”, potrivit TRINITAS TV.

Proiectul național Alege școala! a avut drept scop general reducerea abandonului școlar și a delincvenței juvenile prin dezvoltarea unor soluții alternative de tip Școala de duminică. În acest scop au fost desfășurate activități precum: sesiuni de formare pentru preoți și profesori de religie care lucrează cu copiii în cadrul orelor de cateheză, concursuri pe teme religioase pentru copii și tabere de creație creștină.

Comentarii Facebook


Știri recente