Festivitate de absolvire, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au absolvit cursurile în mod festiv, joi, 29 mai 2014, de praznicul Înălțării Domnului. Manifestările au debutat la ora 10 cu participarea absolvenților la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană, slujbă săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei și preoți profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu, potrivit Radio Renașterea.

În cadrul cuvântului de învățătură Asist. Univ. Dr. Valentin Vesa a pornit de la semnificația sărbătorii, arătând că vocația omului este aceea de a ajunge la sfințenie: „Sărbătoarea de astăzi este confirmarea teologică a faptului că vocația omului nu este legată doar de cele pământești, ci este legată de cele cerești și de faptul că, de la început Dumnezeu așa l-a gândit pe om ca să fie în proximitatea Lui, ca să fie vecin cu El. Ba mai mult, să fie una cu El în ceea ce noi numim îndumnezeire sau sfințire”.

Festivitatea de absolvire

Manifestările au continuat după-amiază, de la ora 16, cu Festivitatea de absolvire care a avut loc în Sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai. Alături de membrii dragi ai absolvenților, au fost prezente cadrele didactice ale Facultății de Teologie, precum și reprezentanți ai Centrului Eparhial. Din prezidiu au făcut parte: ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, prorectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Călin Rus, decanul Facultății de Teologie, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, prodecanul insituției, pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea și directorul de departament al facultății, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie.

În cuvântul adresat de ÎPS Părinte Andrei studenților absolvenți, Înaltpreasfinția Sa a explicat mesajul pericopei evanghelice din ziua Înălțării Domnului, adaptându-l momentului festiv: „Asemenea ucenicilor Mântuitorului, probabil că și frățiile voastre mai aveți multe întrebări, ele nu se vor sfârși niciodată. Dascălii rămân aici, însă noi credem că Dumnezeu revarsă peste voi putere de Sus, ca să Îi fiți martori în Cluj, în toată Eparhia noastră, în toată România, în Europa pe care noi o dorim să fie creștină și în toată lumea. În sensul acesta interpretez eu pericopa evanghelică ce ne relatează ce s-a întâmplat la Înălțare”. De asemenea, Mitropolitul Clujului i-a felicitat pe tineri pentru absolvire și i-a îndemnat la misiune.

Absolvenții au fost gratulați și de decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu care le-a oferit câteva îndemnuri. Cursul festiv a fost susținut de pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă și îndrumătorul de an al generației. Părintele le-a vorbit pe tema Teologie și teologii, despre caracterul și viziunea educației teologice și misiunea teologului.

A urmat premierea celor aproximativ 100 de studenți de la cele patru specializări de nivel licență și de la cele 5 secții de master. Studentul Iuliu-Marius Morariu a fost numit de conducerea facultății, șef de promoție.

Festivitatea s-a încheiat cu momentul în care studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au fost declarați absolvenți, de către decanul Facultății, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

Comentarii Facebook


Știri recente