Festivitate de absolvire la Cluj: Diploma de teolog este insuficientă fără vocație, iubire și rugăciune

Mitropolitul Clujului, a spus marți, la festivitatea de absolvire a Facultății de Teologie din Cluj, că misiunea în tărâm spiritual necesită multă rugăciune. Cu același prilej, Părintele Decan Teofil Tia a afirmat că diploma nu e totul, creșterea omului urmând să continue în iubire: „Fericirea conține ca ingredient obligatoriu dragostea”, a spus el.

Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de părintele mitropolit la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, în prezența rectorului Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, a absolvenților și profesorilor instituției.

Părintele mitropolit a amintit versetul în care Mântuitorul le spune ucenicilor: „Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi”.

„E atât de important ca în lumea noastră frământată și încercată de multe necazuri să fie o pleiadă de ucenici ai Domnului care să aducă roadă, să aducă bucurie, să aducă mângâiere, să aducă pace”,  a spus ierarhul.

„Pe tărâm spiritual e nevoie de multă dăruire ca să dea roadă. Misiunea dumneavoastră trebuie însoțită neapărat cu rugăciunea”, a adăugat el.

Festivitatea de absolvire a continuat în curtea campusului, unde au mai transmis mesaje Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Părintele Arhimandrit Teofil Tia, decanul facultății, cei doi îndrumători de an, Părintele Gabriel Gârdan și Părintele Cosmin Cosmuța, și șeful de promoție Sergiu Vlad Meleg.

Ce este fericirea

Părintele decan le-a oferit absolvenților câteva sfaturi pentru împlinire în plan profesional și personal.

„În viață vocația trebuie să se suprapună cu profesia”, i-a sfătuit el. „Totul e să găsești vocația care te împlinește. Atunci vei fi cu adevărat fericit și împlinit, pentru că faci ceea ce-ți place.”

El și-a exprimat recunoștința pentru că prelegerile și cursurile facultății au ajuns acasă la studenți prin învățământul online: „Am văzut uneori în ferestruica deschisă în videoconferință și pe mama, și pe bunica”, a spus Arhimandritul Teofil Tia.

Obținerea unei diplome nu este totul, a adăugat decanul. Creșterea omului este continuă, iar persoana umană se poate dilata la infinit din dragoste. Altfel, apare neîmplinirea, a avertizat el, precizând că profesorii și studenții facultății s-au antrenat reciproc în dragoste.

„Fericirea conține ca ingredient obligatoriu dragostea”, a menționat părintele decan.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a fost înființată în 1924 de Episcopul Nicolae Ivan, sub numele de Institutul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Activitatea a fost sistată în timpul regimului comunist și reluată în 1992, când a fost integrată în Universitatea Babeş-Bolyai.

Din decembrie 2013, facultatea își desfășoară activitatea în Campusul Universitar „Nicolae Ivan” din cartierul Mărăști al Clujului.

Anul acesta au absolvit 158 de studenți: 92 la nivel licență și 66 la nivel master.

Comentarii Facebook


Știri recente