Festivalul Românilor de Pretutindeni, de la Covăsânț

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, duminică, 18 august 2013, în Parohia Covăsânț, din cadrul Arhiepiscopiei Aradului, s-a desfășurat cea de a IV-a ediție a Festivalului Românilor de Pretutindeni, potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Răspunzând invitației adresate, la fel ca și la edițiile precedente, la acest eveniment cultural românesc de anvergură a participat și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Însoțindu-l pe Ierarh și reprezentând pe românii din Ungaria, la festival au participat și dansatori din localitatea Săcal (Körösszakál), împreună cu Preotul Paroh Ionuț Negrău. La festival au mai participat dansatori și interpreți de muzică populară din localitate, constituiți în Asociația „Păstrătorii Tradițiilor Românești” (pe trei grupe de vârstă: mici, medii și adulți), dar și români din Țările vecine României: de la Chișinău, din Bucovina și de la Cernăuți, din Republica Moldova; de pe Valea Timocului, din Serbia; din Ungaria, de la Săcal și din Bulgaria, de la Vidin. Cu toții au prezentat, cu pricepere, măiestrie și sensibilitate, dansul, cântul și frumoasele costume populare românești din zonele lor de proveniență, purtând și amprenta locului. Punctul culminant al serii l-a constituit concertul de muzică populară și patriotică oferit de renumitul solist Nicolae Furdui Iancu și orchestra „Crai Nou”, din Alba Iulia, care a ridicat în picioare pe toți participanții, în nenumărate rânduri. Înainte de deschiderea propriu-zisă a Festivalului, a avut loc și un marș al portului popular românesc, de la biserică și până la scena de desfășurare a manifestărilor, situată într-un cadru natural de o mare frumusețe, la care au fost participat toți dansatorii și interpreții prezenți.

Festivalul, unic, în felul lui și mobilizator, pentru frumusețea spiritului și culturii populare tradiționale românești, îl are ca artizan principal și organizator pe Părintele Mihai Blaj, Parohul Covăsânțului. Au mai fost prezenți, la acest eveniment, Părintele Ion Armași, Secretarul Sectorului de Relații Externe al Patriarhiei Române, Părintele Boian Alexandrovici, Protopop de Dacia Ripensis, din cadrul Episcopiei „Dacia Felix”, din Serbia și numeroase alte oficialități: Domnul Cosmin Pribac, Prefectul Aradului, Domnul Nicolae Ioțcu, Președintele Consiliului Județean Arad, Domnul Balint Traian, Primarul Covăsânțului, Domnul Senator Constantin Igaș, originar din Covăsânț, Domnul Cătălin Predoiu, fost Ministru al Justiției, Domnul Gheorghe Ialomițeanu, fost Ministru de Finanțe, Doamna Aurica Bojescu, Secretarul executiv al Uniunii Inter-regionale „Comunitatea românească din Ucraina” și Consilierul Deputatului român în Rada de la Kiev, Ion Popescu și multe alte oficialități.

Festivalul a fost organizat cu sprijinul Patriarhiei Române, al Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, al Consiliului Județean și Centrului Județean de Cultură Arad, al Parohiei și Primăriei din Covăsânț și al Asociației „Păstrătorii Tradițiilor Românești”, tot din Covăsânț și s-a bucurat de prezența a foarte mulți spectatori, ale căror inimi au simțit și au bătut românește la unison, la această manifestare de suflet dedicată românilor de pretutindeni.

Comentarii Facebook


Știri recente