Festivalul portului popular românesc în Italia

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a organizat ieri, 6 iulie, cea de-a V-a ediție a Festivalului „Ziua portului popular românesc”, informează Ziarul Lumina. Acest eveniment s-a desfășurat concomitent în 203 parohii ortodoxe românești din cadrul eparhiei. Cu acest prilej, în parohii a fost proiectat filmul „Satul de demult”.

Peste 20.000 de români din întreaga Italie au participat ieri la Sfânta Liturghie îmbrăcați în portul popular românesc, specific zonei de care aparțin. „În această duminică, fiecare parohie din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a fost încurajată să aibă o participare la festival, această zi dorindu-se a fi o redescoperire a portului popular românesc în contextul actual multicultural și multietnic, context în care trăiesc românii în Italia. În cadrul acestui eveniment a fost distribuit invitaților pliantul Carta d’identità del Popolo Romeno (Cartea de identitate a Poporului Român), care cuprinde o scurtă caracterizare a țării noastre din punct de vedere istoric, geografic, religios și cultural. Cu acordul și colaborarea Astra Film România, în cadrul acestui festival a fost proiectat filmul „Old Time Village” („Satul de demult”). Filmul, în regia lui Dumitru Budrala, a primit Marele Premiu pentru cel mai bun film la cea de-a II-a ediție a Festivalului Internațional de Film Etnografic, din acest an, de la Zlatna, România. „”Satul de demult” este un film în afara tiparelor obișnuite, despre viața din satul de odinioară și despre un muzeu extraordinar care, așa cum se spune în ghidurile turistice, merită un detur. Cu acest prilej, atât clericii, cât și credincioșii din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei au invitat oficialități italiene și persoane interesate de cultura și tradiția românească”, a precizat pr. Ioan Lupășteanu, consilier eparhial în cadrul Departamentului mass-media și de informare al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Prin acest festival al portului popular românesc organizatorii au urmărit păstrarea și promovarea din generație în generație a complexității și profunzimii sufletului românesc, care s-a reflectat și în frumusețea costumelor populare, dar și întărirea conștiinței identității noastre ortodoxe și românești.

În majoritatea parohiilor ortodoxe românești au fost organizate prezentări ale costumelor populare și variate programe artistice, în cadrul cărora tineri și adulți au interpretat cântece populare și au recitat poezii.

Comentarii Facebook


Știri recente