Festivalul internațional „Joc Românesc”, în Timoc

Unul dintre cele mai importante evenimente pentru afirmarea identității culturale și religioase a românilor din Valea Timocului va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. Sute de români din Banatul istoric se vor aduna pentru a aduce un elogiu cântecului, dansului și tradițiilor strămoșești.

Mărește

Din aceeași ediție:

Prima sinaxă a monahilor ortodocși români în Canada

Jurământul de credință al studenților teologi de la Galați

În localitatea Jitcovița de lângă orașul Golubaț, a cărui cetate medievală stă de strajă la intrarea în defileul Porților de Fier ale Dunării, va avea loc între 9 și 10 iulie cea de-a V-a ediție a prestigiosului Festival internațional de folclor ‘Joc Românesc’, din Timoc, informează Lucian Marina, unul dintre organizatori, citat de rgnpress.ro.

‘La ruga satului pur românesc Jitcovița de la sud de Dunăre, și anul acesta se vor întâlni la o măreață sărbătoare a românismului conaționali din trei țări având gazde oameni inimoși care-și păstrează limba și tradițiile strămoșești’, a spus Lucian Marina pentru ‘Ziarul Lumina’. La acest festival vor participa 25 de ansambluri folclorice ale românilor din Banatul istoric și ale românilor de la sud de Dunăre, din Timocul sârbesc și Timocul bulgăresc. Vor participa și un număr mare de soliști vocali și instrumentiști, rapsozi populari, etnologi, folcloriști, participanți la Colocviul Internațional despre folclor cu o paradă a porturilor. În cele două zile ale festivalului, pe lângă programul care va dura circa 10 ore, se vor organiza și alte manifestări adiacente, printre care: jocul ciobănesc ‘Poarca’, competițiile ‘Cea mai gustoasă mămăligă’, ‘Cea mai bună brânză’ și ‘Cea mai dulce varză’, respectiv Recitalul poeților în grai. Ansamblului folcloric cu cea mai reușită reprezentație i se va decerna Marele Premiu al festivalului.

Comentarii Facebook


Știri recente