Festivalul „Gheorghe Cucu” ia amploare: Prima ediție organizată la Vaslui cu sprijinul Episcopiei Hușilor

Festivalul „Gheorghe Cucu” s-a mutat în acest an din localitatea natală a compozitorului – satul Puiești – în Centrul civic al municipiului Vaslui și a devenit un eveniment de amploare cu invitați de renume. Acest lucru a fost posibil prin implicarea Episcopiei Hușilor, alături de Consiliul Judeţean Vaslui, Primăria Municipiului Vaslui, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local Puieşti.

Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu” a avut loc duminică seara de la ora 19:00. A fost transmis integral pe pagina de Facebook a Episcopiei.

Pe parcursul a mai bine de trei ore, în fața unui public numeros, au susţinut recitaluri: Corala „Fantasia” din Vaslui, Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, Corul „Dignus Est” al Episcopiei Huşilor, Formația corală „Doinița” din Republica Moldova, Formația de muzică veche „Anton Pann” și Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române.

Au fost intonate piese religioase, folclorice și patriotice, multe dintre ele compoziții semnate de Gheorghe Cucu.

„Entuziasmul publicului și calitatea invitaților, alături de organizarea de excepție, fac ca evenimentul din acest an să devină standardul după care vor fi organizate și edițiile viitoare, ce se doresc a fi de anvergură internațională”, anunță Episcopia Hușilor.

În deschiderea festivalului, PS Ignatie și-a exprimat speranța că acest eveniment „va mai risipi din «cacofonia» lumii de astăzi și va fi ca harfa lui David”.


Compozitorul Gheorghe Cucu s-a născut în data de 11 februarie 1882 în satul Puiești. Prin folosirea creatoare a cântecului popular în lucrările sale corale, a contribuit la dezvoltarea școlii muzicale naționale românești.

A fost profesor la Academia de Muzică Religioasă și la Seminarul „Nifon” din București, a armonizat colinde și a scris muzică bisericească. În tinerețe, a fost dascăl la Biserica „Domnească” din Bârlad.

În data de 24 august 2021 s-au împlinit 89 de ani de la plecarea la cele veșnice a compozitorului Gheorghe Cucu.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente