Festivalul Gheorghe Cucu | Episcopul Hușilor a vorbit despre impactul muzicii de calitate asupra stării interioare a omului

Festivalul „Gheorghe Cucu” a avut loc în aer liber, pe scena Centrului civic din Vaslui, și a început duminică seară, la ora 19.00. Toți iubitorii muzicii corale, religioase și laice, au avut șansa întâlnirii unor formații corale de excepție.

Evenimentul a debutat cu alocuțiunea Preasfințitului Părinte Ignatie despre impactul muzicii de calitate asupra stării interioare a omului și despre capacitatea deosebită a acesteia de a crea o atmosferă de liniște și interiorizare.

Episcopul Hușilor, făcând referire la eseul „Muzică și cer” scris de profesorul de filosofie Ioan Alexandru Tofan, a îndemnat spectatorii ca „prin muzica laică și religioasă, să fim «singuri cu tăcerea».”

”Avem nevoie și de asemenea momente, deoarece este multă zarvă și rumoare, trăim o inflație a cuvântului. De aceea, din când în când, avem nevoie să «plonjăm» în ambianța de tăcere pe care ne-o conferă muzica”, a spus ierarhul.

Concertul a durat trei ore, timp în care au susținut recitaluri: Corala „Fantasia” din Vaslui, Corala „Doxologia” a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași și Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.

Din repertoriul formațiilor au făcut parte compoziții ale lui Gheorghe Cucu, alături de piese religioase, folclorice și patriotice, se arată pe site-ul oficial al Episcopiei Hușilor.

Noutatea ediției din acest an a constat în organizarea, pe data de 20 august, a unui concurs pentru corurile din țară, cu un juriu format din specialiști ai muzicii. Câștigătoarea concursului a fost Corala „Doxologia” a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Sursă foto: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente