Festivalul „Din Moși-Strămoși”, la Arhiepiscopia Râmnicului

În zilele de 20 și 21 decembrie 2013, în municipiul Râmnicu Vâlcea se desfășoară a XXI-a ediție a Festivalului interjudețean de colinde și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, intitulat „Din Moși-Strămoși”.

Sala „Iosif Episcopul” din cadrul Așezământului Pastoral-Social „Sfântul Ierarh Calinic”, aflat în incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, a găzduit vineri, 20 decembrie, începând cu orele 16.00, prima parte a ediției de anul acesta a Festivalului „Din Moși-Strămoși”. Evenimentul a fost precedat de vernisajul expoziției de icoane pe lemn și sticlă intitulat „De Crăciun.” Manifestarea cultural-religioasă a fost organizată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea în parteneriat cu Primăria Râmnicului, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Vernisajul Expoziției „De Crăciun”

În cadrul vernisajului au fost expuse lucrări realizate de către copii, tineri plasticieni și autori consacrați vâlceni, prezenți în taberele de pictură și iconografie desfășurate pe parcursul anului 2013.

În deschiderea evenimentului doamna prof. Elena Stoica, director al CJCPCT Vâlcea, a vorbit despre importanța artei iconografice în tradiția creștină ortodoxă, apoi doamna Mioara Comănescu-Plop, referent artă plastică la CJCPCT Vâlcea, a prezentat vernisajul expoziției.

Concertul de colinde „Din Moși-Strămoși”

În continuare, de la orele 16.30, în cadrul Festivalului interjudețean de colinde și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou a avut loc Concertul de colinde „Din Moși-Strămoși”. Moderatorul și organizatorul festivalului, doamna prof. Elena Stoica, director al CJCPCT Vâlcea, a vorbit despre festival și a prezentat grupurile de colindători prezente, potrivit arhiram.ro.

În program au evoluat grupuri de copii și tineri colindători din Sălciua (județul Alba) și Băbeni, Malaia, Racovița și Dăești din județul Vâlcea, care au prezentat un recital de colinde tradiționale românești. Colindele și obiceiurile prezentate au variat în funcție de zona reprezentată și de interferențele etno-culturale din județele participante.

La manifestare a fost prezent și Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, care i-au binecuvântat și felicitat pe participanți pentru păstrarea obiceiurilor și tradițiilor creștine românești.

Coordonatorii grupurilor de colindători au primit din partea organizatorilor diplome de participare, iar copiilor și tinerilor le-au fost împărțite daruri de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul.

La eveniment au mai participat Doamna Aurora Gherghina, Subprefect de Vâlcea, preoți, etnologi, monahi, folcloriști și alți oameni de cultură din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Partea a doua a festivalului se va desfășura mâine, 21 decembrie, de la orele 13.00, în Scuarul „Mircea cel Bătrân” din Centrul municipiului Râmnicu Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente