Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu” va avea loc duminică la Vaslui

Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu” va avea loc în aer liber, în Centrul civic al Vasluiului, duminică, începând cu ora 19.00. La festival sunt așteptați toți iubitorii și pasionații de muzică. Intrarea este liberă.

A 18-a ediție a Festivalului de muzică corală laică și religioasă organizat în memoria compozitorului Gheorghe Cucu se va desfășura pentru a doua oară în Vaslui.

Ediția de anul trecut a fost prima care s-a desfășurat în orașul Vaslui, după implicarea Episcopiei Hușilor alături de Consiliul Judeţean Vaslui, Primăria Municipiului Vaslui, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local Puieşti. Edițiile anterioare se desfășurau în localitatea natală a compozitorului, satul Puiești, județul Vaslui.

În cadrul evenimentului vor urca pe șcenă: Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iași, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Cluj-Napoca, Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși și Corala „Fantasia” din Vaslui.

Repertoriul va include piese ale compozitroului Gheorghe Cucu.

Ediția de anul acesta vine cu o noutate, concursul din 20 august, dedicat formațiilor corale din țară.

Dorința organizatorilor este ca festivalul să fie apreciat la nivel național și să atragă cât mai mulți participanți.

„Ne-am propus ca prin acest Festival să-l aducem în atenție, ca o datorie morală, pe unul dintre cei mai mari compozitori ai țării noastre – Gheorghe Cucu -, care își avea obârșiile la Puiești și a fost dascăl la Biserica «Domnească» din Bârlad”, a spus Preasfințitul Părinte Ignatie la ediția de anul trecut.

„Pentru orice iubitor de muzică, pentru orice virtuoz, nu este suficientă numai dexteritatea de a cânta excepțional din instrumentele muzicale sau de a interpreta vocal anumite piese, ci este nevoie și de o stare interioară, pe care acesta să o poată transmite celor care îl ascultă” a mai punctat ierarhul anul trecut.

Afișul evenimentului

Compozitorul Gheorghe Cucu s-a născut în data de 11 februarie 1882 în satul vasluian Puiești. Prin folosirea creatoare a cântecului popular în lucrările sale corale, a contribuit la dezvoltarea școlii muzicale românești.

Maestrul Gheorghe Cucu a predat la Conservatorul bucureștean, la Seminarul „Nifon Mitropolitul” și a dirijat mai multe coruri printre care cel al Mitropoliei, din capitală.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente