Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași se va desfășura în perioada 6-11 septembrie

Arhiepiscopia Iașilor găzduiește cea de a cincea ediție a Festivalului de Muzică Bizantină. Evenimentul va reuni soliști dar și formații corale din Grecia, Liban, Serbia și România.

Programul festivalului include concerte, momente liturgice, ateliere de muzică, dar și dezbateri.

„Isihasm și psalmodie. Sfântul Paisie de la Neamț 300” este tema festivalului.

Program

Noutatea ediției din acest an este reprezentată de organizarea unei „Mese rotunde” cu tema „Isihasm și psalmodie”. Evenimentul are loc în data de 6 septembrie, începând cu ora 17:00, la Sala „Iustin Moisescu”, din cadrul Ansamblului Mitropolitan.

Atelierele de muzică bizantină îl vor avea ca invitat pe Profesorul universitar Achilleas Chaldaeakes, decan al Școlii de Filozofie la Universitatea Națională Kapodistria din Atena și dirijor al grupului „Maistorii Artei Psaltice”.

Dezbaterea publică din acest an are ca temă „Terapia prin muzica bizantină” și reunește doi specialiști în domeniul muzicii bizantine, un specialist în medicină și un specialist în terapie.

Invitații dezbaterii publice sunt: Conf. univ. dr. Maria Alexandru (cadru didactic la Universitatea „Aristotel” din Tesalonic), Lect. univ. dr. Sabin Preda (dirijor al Grupului „Nectarie Protopsaltul” și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București), dr. Bogdan Iliescu (șef de Lucrări în cadrul UMF „Gr. T. Popa” Iași și medic primar neurochirurg la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Oblu”, Iași) și Lect. univ. dr. Dora Psaltopoulou (cadru didactic la Universitatea „Aristotel” din Tesalonic și muzicoterapeut autorizat).

Formațiile corale și soliștii invitați sunt: Corul Mănăstirii Oașa, Corul „Maistorii Artei Psaltice” (Grecia), Grupul Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, Grupul „Trei Parale”, Divna Ljubojevic și Ansamblul „Melodi” (Serbia), Corul Școlii de Muzică Bisericească din Liban, Corul „Aletheia”, Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Grupul Psaltic „Melos Paisian”, Grupul Psaltic „Sf. M. Mc. Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, Corul „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași și Corul Seminarului de la Mănăstirea Neamț.

Afișul evenimentului

Foto credit: Iasi Byzantine Music Festival

Comentarii Facebook


Știri recente