Festivalul de datini şi obiceiuri „Tudor Pamfile” la Galaţi

În data de 18 decembrie 2016, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a avut loc Festivalul de datini şi obiceiuri la Naşterea Domnului şi Anul Nou Tudor Pamfile, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Evenimentul, ajuns anul acesta la cea de-a 26-a ediţie, a reunit 250 de persoane din 10 grupuri folclorice şi cete de colindători din Buzău, Vrancea, Tulcea, Galaţi, Brăila şi din Republica Moldova.

Colindători şi credincioşi de toate vârstele au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Catedrala Arhiepiscopală. În continuare,  pe esplanada catedralei s-a desfăşurat festivalul propriu-zis.

De asemenea, printre numeroşii credincioşi prezenţi s-au numărat şi preoţii din municipiul Galaţi, care au purtat în mâini Icoana Naşterii Domnului, împodobită cu ştergarul românesc authentic.

Pe lângă tradiţionalele colinde de Crăciun, participanţii au încântat asistenţa cu cântece de stea, cu tobe, buciumuri şi fluiere, capra şi ursul.

În cuvântul rostit, Arhiepiscopul Dunării de Jos a îndemnat participanții să se bucure de frumusețea mesajului adus de colinde.

Vestirea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, prin binecuvântarea din Catedrală continuă către sufletele noastre şi către întregul oraş prin cea de a 21-a ediţie a pelerinajului. Să ne bucurăm de frumuseţea mesajului colindelor şi, mai ales, de frumuseţea comuniunii tuturor celor ce au venit aici pentru a-L lăuda pe Domnul nostru Iisus Hristos, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La finalul interpretării, fiecare ceată de colindători a fost binecuvântată de ierarhul Dunării de Jos şi răsplătită financiar, dar şi tradiţional cu ceai cald şi colăcei.

Festivalul s-a încheiat cu procesiunea colindătorilor pe strada Domnească, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Aici, colindătorii au vizitat expoziţia În prag de sărbătoare din Sala de Expoziţii Temporare Sergiu Dumitrescu, în care sunt prezentate obiecte tradiţionale din casa ţărănească de odinioară când creştinul se pregătea pentru sărbătorile Naşterii Domnului şi Anului Nou.

Evenimentul a fost organizat, ca în fiecare an, de Centrul Cultural Dunărea de Jos prin Secţia de Cercetare, Conservare şi Valorificare a Creaţiei şi Tradiţiei Populare, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos.

***

Tudor Pamfile, cel al cărui nume îl poartă acest festival, s-a născut la 11 iunie 1883 în comuna Ţepu, judeţul Tecuci, fiind scriitor si folclorist român, autor de monografii etnografice referitoare la ocupaţii şi obiceiuri ale poporului român. A trecut la cele veşnice pe 21 octombrie 1921.

Comentarii Facebook


Știri recente