Festivalul coral „Pe Tine Doamne, Te lăudăm” la Lugoj

În Duminica a 4-a după Rusalii, la biserica „Învierea Domnului” din Lugoj s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a festivalului coral „Pe Tine Doamne, Te lăudăm”. Evenimentul a întrunit formații și grupuri corale din Lugoj, Caransebeș, Buziaș, Glimboca, Satu Mare, Deva, Arad, precum și din diaspora, de la Gyula – Ungaria și Vârșeț – Serbia, potrivit mitropolia-banatului.ro.

De 5 ani încoace, în prima duminică din luna iulie, biserica parohiei „Învierea Domnului” din Lugoj este gazda unui festival ce aduce la un loc cele mai reprezentative formații și grupuri corale bisericești din întreg Banatul.

Inițiatorul evenimentului, pr. paroh Mihai Sidei, a vorbit în deschidere despre noutatea ediției din acest an. „Ne aducem aminte, odată cu fiecare ediție, de un eveniment deosebit din istoria parohiei noastre, sfințirea bisericii de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la 5 iulie 2009, căruia îi rămânem profund recunoscători. Încă de la începutul acestui festival, am dorit să îmbinăm armonios două aspecte importante, atât partea culturală, cât și cea religioasă, într-un eveniment reprezentativ pentru orașul nostru. Noutatea pe care o aducem în acest an este prezența în mijlocul nostru a două formații corale din afara granițelor țării, de la Gyula și de la Vârșeț. Ne bucurăm că au răspuns invitației noastre și nădăjduim ca acesta să fie începutul unei strânse și rodnice colaborări cu frații noștri români din Ungaria și Serbia”, a precizat pr. Mihai Sidei.

Juriul festivalului a fost format din preoți și profesori, specialiști în domeniu, de la mai multe instituții de cultură și învățământ din județele Timiș și Caraș-Severin.

Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent pr. Zaharia Pereș, consilier cultural la Centrul eparhial, care a transmis aprecierea și gândurile de bine ale ierarhilor eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. „Festivalul de la Lugoj vine să întărească ideea că activitatea corală la nivelul Banatului va continua pe mai departe cu aceeași dragoste și dăruire de care au dat dovadă și înaintașii noștri. Nădăjduim că astfel de evenimente vor avea loc în cât mai multe parohii, întrucât ele contribuie la dezvoltarea și îmbogățirea spirituală și culturală a întregii comunități. Activitatea corală din Lugoj este mai specială, ea se află în creștere an de an, la fiecare ediție participă alte formații corale din țară și din străinătate. Așadar, se cuvine să aducem mulțumire organizatorilor și să îl felicităm în mod sincer și cu toată dragostea pe pr. Mihai Sidei pentru strădania depusă în organizarea acestui festival”, a menționat pr. Zaharia Pereș.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală „Oppidus”, în colaborare cu Biserica „Învierea Domnului și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și Primăria Lugoj.

Comentarii Facebook


Știri recente