Festivalul-Concurs Național Lăudați pe Domnul: Ceremonia de premiere transmisă la Trinitas TV

Trinitas TV a difuzat miercuri seară festivitatea de premiere a participanților la Festivalul-Concurs Național „Lăudați pe Domnul” – ediția a XIII-a. Ceremonia a fost filmată în cursul zilei de vineri, 22 octombrie, cu participare restrânsă, pentru a adapta ediția actuală la situația epidemiologică.

Ceremonia a avut loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezentată de actorii Manuela Hărăbor și Silviu Biriș.

Au oferit recitaluri Corul „Psalmodia” al Univer­sității Naționale de Muzică din București și Corul de copii și tineret „Symbol – Jean Lupu” al Patriarhiei Române.

Momentele muzicale au fost urmate de anunțarea câștigătorii Secți­unii Interpretare, făcută de părintele Nicușor Beldiman, consilier patriarhal. Acestora le-a fost acordată Diploma 2021 „Anul omagial al pastorației românilor din afara României” cu medalie comemorativă.

Datorită situației epidemiologice, premiul urmează să fie transmis la eparhii și înmânat în cadrul unor evenimente restrânse organizate la Cen­trele eparhiale de care aparțin câștigătorii.

Diploma Anului omagial 2021 cu medalie a fost oferită și corurilor invitate, „Psalmodia” și „Symbol”.

Compozitorii au fost premiați cu diploma festivalului-concurs, cărți și premii în bani. Lucră­rile câștigătoare vor fi publicate în reviste centrale biseri­cești și pe site-ul Patriarhiei Române. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, președinte de onoare al juriului, a oferit premiile pentru Secțiunea Compoziție.

În încheiere, episcopul-vicar patriarhal a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru festivalul-concurs național din acest an.

Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Într-o perioadă extrem de dificilă privind sănătatea și valoarea vieții, care ne cheamă să transformăm suferinţa în speranţă şi izolarea în dorinţă de comuniune mai multă între oameni, ediția a XIII-a a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul! își propune să intensifice comuniunea cu românii din țară și din străinătate prin intermediul muzicii bisericești”, a transmis Părintele Patriarh Daniel.

„Este de remarcat și de apreciat efortul slujitorilor Sfintelor Altare, al dirijorilor și al membrilor corurilor din aceste parohii, de a păstra și de a cultiva valorile spirituale, culturale și identitare românești prin muzica bisericească”, a transmis patriarhul despre corurile din diaspora.

„Astfel, corurile participante aduc bucurie și speranță, devenind lumini ale Evangheliei iubirii lui Hristos și sporind comuniunea frățească.”

În contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara României, la competiție s-au înscris coruri din parohii românești din afara țării (Republica Moldova, Italia, Franța și Austria).

De la stânga la dreapta: Părintele Consilier Nicușor Beldiman, Silviu Biriș, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Manuela Hărăbor. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Ediția din acest an a Festivalului-Concurs Național „Lăudați pe Domnul” s-a desfășurat între 15 iulie și 27 octombrie 2021, a fost dedicată Anului omagial şi comemorativ 2021 și a fost organizată de Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale.

Obiectivele competiţiei au fost:

  • contribuirea la cunoașterea lui Dumnezeu prin muzica bisericească;
  • eviden­țierea rolului muzicii în parohiile românești din diaspora;
  • susţinerea interpretării autentice a muzicii bisericești;
  • facilitarea accesului publicului larg la acest gen de muzică şi îmbogă­țirea repertoriului liturgic și muzical românesc prin stimularea creativităţii compozitorilor de muzică.

Mai multe detalii despre concurs și lista câștigătorilor sunt accesibile aici.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…