Festivalul-concurs „Fulgi de veșnicie”, ediția a IV-a

La Lupșa de Jos s-a desfășurat joi, 19 decembrie, a IV-a ediție a festivalului-concurs „Fulgi de veșnicie”. Evenimentul a fost organizat de Asociația „Fiii Lupșei”, în parteneriat cu Primăria Comunei Broșteni, Școala Generală cu clasele I-VIII Broșteni și Parohia Lupșa. Manifestarea culturală a avut și anul acesta ca invitat de onoare pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

În cadrul festivalului, derulat în incinta Căminului Cultural din Lupșa de Jos, a avut loc un concurs de interpretare muzicală.

„Concurenții, în marea majoritate membri ai Ansamblului „Dorulețul” din localitate, înființat anul acesta, au interpretat colinde populare românești. Cele mai reușite acte artistice au aplaudate la scenă deschisă și, ca urmare, premiate. Cel care a susținut financiar acordarea premiilor este chiar primarul comunei Broșteni, Alexandru Borugă. Un mare iubitor al tradițiilor populare și dornic să încurajeze tânăra generație de artiști în devenire, domnul primar îi stă mereu alături președintelui asociației, Mihai Corcodel, inițiatorul festivalului și fondatorul Ansamblului „Dorulețul”, după cum ne-a transmis Cătălin Cernătescu, Redactor Știri Episcopia Severinului și Strehaiei.

Seara s-a continuat cu un recital de colinde susținut de membrii grupului folcloric „Izvorașul”. Celor prezenți le-a fost bucurat auzul de minunate colinde armonizate pentru voci bărbătești și de colindele populare din Ardeal și Mehedinți, acompaniate de instrumente.

Festivalul s-a încheiat cu spectacolul „Datini strămoșești de iarnă”, pus în scenă de Ansamblul „Dorulețul” al comunei Broșteni. Tinerii satului, de diferite vârste, au oferit spectatorilor, pe lângă o prezență impecabilă, pusă în evidență prin portul tradițional românesc, frumoase cântări și obiceiuri specifice Crăciunului. Jocul caprei și jocul ursului sunt numele unora dintre acestea, pe fondul cărora cei prezenți, părinți și susținători ai copiilor, au retrăit momente alese din îndepărtata copilărie. Membrii ansamblului au mai încântat audiența și cu o suită de dansuri populare, executate cu profesionalism.

Aceeași prestație le-a adus în urmă cu o zi, premiul I la concursul de datini și obiceiuri organizat de televiziunea Datina Tv din Drobeta Turnu Severin. Deși au luat contact doar de câteva luni cu cântecul și jocul popular, tinerii din Lupșa de Jos și din Comuna Broșteni au arătat că, prin muncă și perseverență, își pot măsura talentul cu grupuri de renume din peisajul artistic mehedințean. Meritul le aparține, în aceeași măsură, celor doi dascăli care i-au pregătit: Dna. Doina Durdan, distinsă interpretă și un profesor de canto inegalabil, de două ori câștigătoare a trofeului „Crizantema de Aur” și Dl. Dumitru Nadu, un coregraf excepțional, dăruit muncii, care a obținut rezultate notabile alături de formația profesionistă de dans popular, „Danubius”.

De o cinste asemănătoare și de profund respect se bucură și preotul comunității din Lupșa de Jos, părintele Ion Curelea, unul dintre cei mai fervenți susținători ai activităților Ansamblului „Dorulețul”. Sfinția sa se implică, alături de Dl. Mihai Corcodel, încă de la începuturile acestui grup, în organizarea evenimentelor menite să înfrumusețeze viața consătenilor și să le aducă în suflete stropi de bucurie copilărească. Prin aceasta și prin multe alte daruri cu care este înzestrat de la Dumnezeu, părintele Curelea menține în interiorul ansamblului o atmosferă de pace, prețuire reciprocă și bună înțelegere.

Festivalul-concurs „Fulgi de veșnicie” este doar unul dintre evenimentele culturale pe care Asociația „Fiii Lupșei” le organizează pe raza comunei Broșteni în atingerea scopului său principal, acela de a menține și reînvia pe cât posibil tradiția culturală a zonei.

Începând de anul viitor, din 2014, prin împreună lucrarea și sprijinul instituțiilor locale, civile și ecleziastice, se vor continua repetițiile cu membrii ansamblului, în dorința de a stimula evoluția profesională și de a da copiilor șansa să se exprime și să își realizeze năzuințele prin intermediul artei populare.

Comentarii Facebook


Știri recente