Festival de colinde la Aleșd

Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din orașul Aleșd, Episcopia Oradiei, a găzduit duminică, 8 decembrie 2013, cea de a patra ediție a Festivalului de colinde și tradiții creștine, după cum ne-a transmis Pr. Silviu Dobai. Evenimentul a fost organizat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, de parohia Aleșd II, în parteneriat cu Primăria Aleșd și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.

Devenit deja o tradiție, evenimentul cultural are loc în fiecare an în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae. Spectacolul a avut ca invitați grupuri corale și soliști din județul Bihor: grupuri de copii și adulți din parohiile Subpiatră, Ortiteag, Butan-Măgești, Cuzap, Bălnaca, Peștiș, corul parohiei gazdă, corul bisericii din Vadul Crișului, corul „Păstrăvarii Bulzului”, dar și corurile Școlii Generale din Hotar, Borod – Valea Mare, Peștiș și corul Școlii Generale „Constantin Șerban”, corul Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” și corul Fundației „Copiii dragostei” din Aleșd. Au colindat și soliștii Violeta Gherman din Oradea, Radu Ilea Turcuș și Mădălina Ilea din Lugașu de Jos, Corina Lele din Aleșd, și Nicoleta Ștef din Subpiatră.

Festivalul are menirea de a reînnoi tradiția strămoșilor noștri și de a vesti Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, prin aceste cântări îngerești.

„În preajma sărbătorii Nașterii Domnului ne-am obișnuit să organizăm Festivalul de colinde și tradiții creștine. Dorim prin aceasta să vestim nașterea Domnului Iisus Hristos, cu speranța că în această perioadă să reușim să oferim un adăpost Pruncului Iisus, în inimile noastre. Prin sunetul colindelor trezim sentimentul iubirii față de Mântuitorul Iisus Hristos. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat, preoți, cadre didactice, precum și bunii creștini care, prin grija lor, au adunat copii de la 5-6 ani până la oameni în toată firea, creând prin aceasta un liant între generații” a declarat pr. Ovidiu Bocșan

Evenimentul a avut loc începând cu ora 14, după săvârșirea Sfintei Liturghii. Elementul de noutate din acest an l-a reprezentat prezența juriului format din Domnii Miron Blaga și Aurel Moț din partea Centrului Județean pentru Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale din Bihor.

La final, colindătorii au fost răsplătiți cu cozonaci de post, nuci și mere, premii în bani, precum și o diplomă de participare. Locul I afost ocupat de grupul de colidători din Butan-Măgești, locul II i-a revenit grupului de colindători de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, iar locul III a fost împărțit de grupul de colindători din Ortiteag și solista Mădălina Ilea din Lugașu de Jos. Juriul a oferit mențiuni solistelor Nicoleta Ștef din satul Subpiatră și Violeta Gherman din Oradea, dar și grupurilor de colindători din Peștiș și Bălnaca.

Comentarii Facebook


Știri recente