Festival- concurs de colinde și tradiții de Crăciun, la Cluj

Festivalul – concurs de colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan”, se va desfășura sâmbătă 14 decembrie 2013, la Cluj-Napoca. Evenimentul, deschis publicului larg, se află la cea de-a III-a ediție. Clujenii care doresc să se bucure de colinde și tradiții de Crăciun sunt invitați de la ora 10:00 în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai. Va fi prezent la eveniment ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, dar și preoți și profesori de religie din Arhiepiscopia Clujului, potrivit Radio Renașterea.

Pe scenă vor urca 14 cete de colindători din județele Bistrița-Năsăud și Cluj, îmbrăcați în costume tradiționale. Tinerii vor prezenta în fața publicului, dar și a juriului de specialitate, colinde tradiționale și diferite obiceiuri și tradiții străvechi de Crăciun. La final, cei mai buni vor fi premiați.

Mai multe detalii despre acest concurs am aflat de la inspectorul de religie al județului Cluj, pr. Marian Sidon: „Festivalul a fost structurat în trei etape. O primă etapă la nivelul școlilor care s-a desfășurat până pe data de 1 noiembrie 2013. A urmat apoi faza pe cercurile metodice a profesorilor de religie ce s-a desfășurat în săptămâna 25-29 noiembrie 2013, iar acum sâmbătă, 14 decembrie, va avea loc etapa finală a Festivalul – concurs de colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan”. Vor urca pe scenă 14 grupuri de colindători, atât din județul Cluj, cât și din județul Bistrița-Năsăud. Tinerii vor interpreta colinde tradiționale românești sau vor prezenta obiceiuri specifice Crăciunului. Juriul va fi format din profesori de specialitate, iar președintele de onoare va fi ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Vor face parte din juriu pr. prof. univ. Vasile Stanciu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, doamna prof. Elena Chircev, decanul Facultății teoretice a Academiei de muzică „Gheorghe Dima”, Cosmina Mocanu, etnolog la Institutul Arhiva de folclor al Academiei Române, Pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului și Pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj. Vor fi acordate la finalul competiției premii și mențiuni câștigătorilor, dar și diplome și cadouri tuturor participanților”.

Festivalul Concurs de Colinde „Episcop Nicolae Ivan” a fost inițiat în urmă cu doi ani cu binecuvântarea IPS Mitropolit Andrei. Prima ediție a fost organizata în 2011, pe 3 decembrie, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la reactivarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Ziua Internațională a Copilului

Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită pe 1 iunie în zeci de state. În 2016, Parlamentul Copiilor a obținut de la Parlamentul României transformarea Zilei Copilului în sărbătoare legală în România. „Ziua Copilului” este sărbătorită…