Fericitul Ieronim. Omilii la Evanghelia după Marcu

Fericitul Ieronim, unul dintre cei mai prolifici scriitori ai Bisericii, este cunoscut mai ales pentru traducerea Sfintelor Scripturi în latină, dar și pentru comentariile biblice și pentru scrierile polemice. Toate acestea sunt întregite însă de omiliile sale, care ne oferă, alături de marile scrieri, portretul vieții și gândirii Părintelui latin. Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă ne aduce în atenție o parte dintre aceste omilii, într-un nou volum din Colecția „Credința ortodoxă”. Cartea oferă două serii de cuvântări: prima este alcătuită din zece Omilii la Marcu și constituie prima tălmăcire mai amplă a Evangheliei după Marcu din istoria literaturii creștine. A doua cuprinde 12 omilii diverse, adică exegeze la celelalte Evanghelii și predici la marile sărbători ale Bisericii. Potrivit notei editoriale, ambele conțin texte de mică întindere, dar certă valoare hermeneutică, teologică și morală.

Deși omiliile se adresau și celor care se pregăteau să primească botezul, având un rol catehetic, ele sunt o lectură potrivită pentru edificarea sufletească a cititorului de astăzi.

Lucrarea poate fi consultată la bibliotecile școlilor de Teologie din Patriarhia Română, dar poate fi și cumpărată de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6), Librăria „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), Galeriile „Cuvântul Vieții”, prin comandă pe internet la adresa [email protected], precum și de la pangarele bisericilor și mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente