Federația Rusă a făcut primul pas spre retrocedarea averilor religioase, confiscate de regimul sovietic

Consiliul Federației Ruse, format din reprezentanți ai regiunilor, a votat miercuri, 24 noiembrie, în unanimitate, legea „despre transmiterea către organizațiile religioase a averii cu destinație religioasă, aflată în proprietatea statului sau a municipalităților”, informează Interfax, în traducerea părintelui diac. Eugeniu Rogoti, Inspector în cadrul Sectorului Relații Bisericești și Interreligioase al Patriarhiei Române. Legea a fost votată de 122 de senatori, fără ca cineva să se opună.

Legea prevede posibilitatea transmiterii averii fie în proprietate, fie în concesiune, în maximum doi ani de la luarea deciziei de retrocedare. Dacă obiectul cererii organizației religioase va fi un imobil locativ, locatarilor va trebui să li se asigure, din timp, locuințe alternative. Legea prevede și dreptul persoanelor juridice sau fizice de a apela la instanța de judecată decizia de retrocedare. Organul împuternicit să retrocedeze are posibilitatea să refuze, întemeiat, solicitarea, iar organizația religioasă poate reveni, după înlăturarea problemelor indicate în conținutul refuzului.

Procesul de retrocedare trebuie să se facă în mod public, accesibil populației. Legea mai prevede și imposibilitatea organizațiilor religioase de a intra în posesia unui imobil, dacă acesta este închiriat (arendat) de către instituția-proprietar, până la expirarea termenului contractual.

Comentarii Facebook


Știri recente