Federația Filantropia a Patriarhiei Române a desfășurat un proiect de prevenție a traficului de persoane în rândul elevilor prahoveni. Au participat 450 de elevi de gimnaziu și 35 de cadre didactice, care au aflat factorii de risc și metodele de prevenire a acestui grav fenomen.
Finanțat de Organizația Internațională pentru Caritate Creștin Ortodoxă (IOCC) și coordonat cu sprijinul parohiilor, proiectul „Cursuri de informare și prevenire a traficului de persoane pentru școlile gimnaziale din județul Prahova” s-a desfășurat în școli din localitățile prahovene Aluniș, Bălțești, Cocorăștii Mislii și Măneciu Pământeni, informează un comunicat primit pe adresa redacției.
Activitățile au avut la bază realizarea unei curricule adaptate, care a inclus exemple concrete și metode de prevenire a fenomenului traficului de persoane, informațiile fiind adaptate pentru nivelul de înțelegere al elevilor.
În baza curriculei, elevii și profesorii au participat la două sesiuni de instruire interactive susținute de un expert în prevenirea traficului de persoane, axate pe identificarea, prevenirea și raportarea cazurilor de trafic.
Participanții au învățat cum să identifice semnele de trafic de persoane și cum să reacționeze corespunzător în astfel de situații.
La final, elevii și cadrele didactice au pregătit evenimente de diseminare, în cadrul cărora au devenit promotori ai mesajelor de prevenire a traficului de persoane în comunitățile lor.
Școli care devin factori de protecție în comunitate

Rezultatele proiectului au depășit cu mult estimările inițiale, care prevedeau participarea a 300 de elevi și 20 de profesori.
Programa de formare a rămas ca resursă în cadrul școlilor, pentru pregătirea următoarelor generații de elevi.
Astfel, școlile participante dețin informațiile necesare pentru a fi considerare grupuri locale de informare asupra fenomenului de trafic de persoane și vor continua sa acționeze ca factori de protecție în comunitate.
Proiectul a avut un impact semnificativ, inspirând o atitudine pro-activă în rândul participanților și creând o rețea de tineri informați și responsabili care vor contribui la prevenirea traficului de persoane în comunitățile lor.
Statistici și sfaturi practice
Datele deținute de Organizația Internațională pentru Muncă arată că cele 27,6 milioane de victime ale muncii forțate generează venituri de aproape 236 de miliarde de dolari anual.
Deoarece se adaugă și persoanele exploatate sexual, numărul total de victime estimate ale traficului de persoane este de aproximativ 50 de milioane.
- Află cum recunoști o potențială victimă: click aici.
- Explică-le adolescentelor cum să se ferească de posibilii traficanți: click aici.
Vezi și:
- A apărut ghidul care-ți spune cum poți recunoaște și ajuta victimele traficului de persoane: Jumătate sunt copii
- Federația Filantropia extinde la toate seminariile teologice din țară sesiunile de informare despre traficul de persoane
Sursa foto: Federația Filantropia