Făuritorii Unirii Basarabiei cu România, omagiați de Președintele interimar Ilie Bolojan și Episcopul Veniamin

Președintele interimar Ilie Bolojan și Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud i-au omagiat miercuri, la mănăstirea ilfoveană Cernica, pe făuritorii Unirii Basarabiei cu România.

Președintele interimar al României a fost întâmpinat de Preasfințitul Părinte Veniamin și de Arhim. Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica, în fața Bisericii „Sf. Nicolae” a așezământului monahal.

Părintele Episcop Veniamin a oficiat un Parastas pentru făuritorii actului istoric, apoi a vorbit despre această aniversare și omagiul datorat celor care au acționat pentru împlinirea unui deziderat istoric.

PS Veniamin a oficiat un Parastas pentru făuritorii Unirii Basarabiei cu România miercuri, 26 martie 2025, la Mănăstirea Cernica. Foto: Președinția României

La eveniment au mai participat ES Victor Chirilă, Ambasadorul Republicii Moldova în România, consilieri prezidențiali, personal diplomatic, membri ai Organizației Studenților Basarabeni din București și voluntari ai organizațiilor de reconstituire istorică.

Ceremonie la mormintele fruntașilor basarabeni

Slujba a fost urmată de o ceremonie de depunere de coroane la mormântul fruntașilor Unirii Basarabiei cu România, care sunt înmormântați în cimitirul mănăstirii: Mitropolitul Gurie Grosu, Pantelimon Halippa, Daniel Ciugureanu și Ioan Pelivan.

Președintele interimar Ilie Bolojan a depus o coroană de flori, iar Preasfințitul Părinte Veniamin a aprins o candelă.

„Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la solicitarea Președinției României, astăzi am oficiat un parastas pentru făuritorii Unirii Basarabiei cu Țara Mamă la Mănăstirea Cernica, unde sunt înhumați opt dintre membrii Sfatului Țării”, a declarat Episcopul Basarabiei de Sud pentru Basilica.ro.

„Cu această ocazie, am vorbit despre contextul în care s-a făcut Unirea, am vorbit despre vrednicii artizani ai Unirii și implicarea clericilor și despre importanța Unirii pentru dezvoltarea acestei provincii românești aflată sub ocupație țaristă.”

„Domnul președinte a exprimat mulțumiri Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru organizarea acestui eveniment și în același timp a exprimat bucuria participării la Parastasul pentru făuritorii Unirii și a subliniat nevoia cinstirii memoriei și continuării proiectelor lor.”

Președintele interimar Ilie Bolojan a depus o coroană de flori, iar Episcopul Veniamin a aprins o candelă la mormântul făuritorilor Unirii Basarabiei cu România miercuri, 26 martie 2025. Sursa foto: Episcopia Basarabiei de Sud

„Sărbătoarea dedicată memoriei celor care s-au sacrificat pentru unitatea națională și religioasă arată că idealurile unirii rămân vii în conștiința noastră și vor continua să inspire coeziunea necesară pentru a depăși dificultățile și disensiunile, ca să putem construi împreună viitorul prosper pe care ni-l dorim”, a scris Președintele interimar Ilie Bolojan în Cartea de onoare a Mănăstirii Cernica.

Prima provincie istorică reunită cu patria

Basarabia a fost prima provincie istorică românească ce s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Unirea cu România a avut loc în 27 martie 1918, după ce Basarabia fusese ruptă din Moldova și alipită de Rusia în 1812. Efectele Unirii au fost anulate în 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Aniversarea din acest an se suprapune cu mai multe evenimente jubiliare din Patriarhia Română: Centenarul Patriarhiei Române și Centenarul Mitropoliei Basarabiei, înființată tot în 1925, după Marea Unire.

Foto credit: Președinția României


Știri recente