Fără carte nu avem memorie: Biblia de la București inclusă într-o expoziție deschisă și în Noaptea Muzeelor

„Fără carte, manuscrisă sau tipărită, fără arhive și documente, nu avem memorie, nu ne cunoaștem istoria”, a declarat vineri Arhim. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, la vernisajul unei expoziții care include Biblia de la București, monument de limbă literară românească. Aceasta și multe alte volume rare pot fi văzute de vizitatori inclusiv în Noaptea Muzeelor.

Pe lângă Biblia de la București (a lui Șerban Cantacuzino), expoziția „Carte veche în biblioteca Arhivelor Naționale ale României”, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române din Capitală, mai include Cartea românească de învățătură a Sfântului Ierarh Varlaam și Psaltirea slavo‑română a Sfântului Ierarh Dosoftei – lucrări care au contribuit la consolidarea limbii române culte și la traducerea textelor biblice în limba română.

Alături de ele se mai găsesc Îndreptarea legii, pravilă a domnitorului Matei Basarab (Târgoviște, 1652) și Gramatica Românească a lui Ianache Văcărescul (Râmnic, 1787).

„Fără carte nu avem memorie”, a spus Arhim. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, la vernisajul de vineri, 13 mai 2022. Sursa foto: Biblioteca Sfântului Sinod

Este expus și primul text de călătorie scris în limba română, cel al boierului Dinicu Golescu, precum și trei ediții ale lucrării lui Dimitrie Cantemir, Istoria Imperiului Otoman: ediția englezească (Londra, 1734-1735), cea germană (Hamburg, 1745) și cea română, cu alfabet chirilic (Mănăstirea Neamț, 1825).

„Cercetarea unei cărți vechi este cu totul specială și implică eforturi foarte consistente”, a spus Arhim. Policarp Chițulescu la vernisaj. „Nu oricine poate cerceta o carte veche, pentru că sunt necesare cunoștințe de paleografie, de limbi clasice, de istorie generală, a artei și a Bisericii, sau de terminologie ecleziastică. Cercetătorul cărții este un om cu totul special”.

La eveniment au mai participat Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Cristian Anița, directorul Arhivelor Naționale ale României, Cristina Dima, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității București, și Ioana Costa, cadru didactic la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din București.

Prin această expoziție, Arhivele Naționale ale României participă indirect la Noaptea Muzeelor, în contextul în care sediul central al instituției, monument istoric, situat în Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 49, se află încă în proces de restaurare.

Expoziția poate fi vizitată la adresa Calea Griviței 64-66 (Sala Alexandru Condeescu).

Citește mai multe despre expoziție aici.

Sursa foto: Biblioteca Sfântului Sinod

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente