Familia Regală s-a rugat pentru eroii români înmormântaţi la Soultzmatt

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală Principele Radu s-au rugat sâmbătă, 29 septembrie, pentru odihna sufletelor celor 687 soldaţi români înmormântaţi în cimitirul  din Soultzmatt, Franţa.

Slujba Parastasului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

Slujba Parastasului

În cuvântul său, Mitropolitul Iosif a reamintit că „Regele Ferdinand şi Regina Maria au inaugurat acest loc de reculegere în 9 aprilie 1924, acum 94 de ani”.

„Majestatea Sa Margareta reprezintă a patra generaţie care vine să cinstească soldaţii români, în acest an când se sărbatoreşte centenarul sfârşitului Primului Război Mondial. Această cinste se manifestă în primul rând prin rugăciunea care ne pune în relaţie de comuniune cu toţi cei care s-au mutat din vieţuirea pământească”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Apoi, făcând referire la cântarea „Veşnica Pomenire”, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif a explicat cum este posibil să fie veşnică pomenirea celor pe care îi purtăm în rugăciuni.

„În primul rând, prin rugăciunea noastră, cerem ca numele lor sa fie scrise în Ceruri, în veşnicie. În al doilea rând pomenirea lor este veşnică prin jertfa şi martiriul lor pentru că eroii îngropaţi aici au murit, mai ales în perioada ianuarie-martie 1917, datorita frigului, foametei, torturii şi a muncilor grele. În al treilea rând noi suntem îndemnaţi să ne aducem mereu aminte de ei şi să ne rugăm pentru sufletele lor”, a precizat ierarhul.

La finalul slujbei, ierarhul l-a pomenit pe Regele Ferdinand I și pe Regina Maria, precum și pe Regele Mihai I și Regina Ana.

Depuneri de coroane

În continuare au luat cuvântul personalităţile prezente.

În cuvintele lor, primarul orașului Soultzmatt, dl Jean-Paul Diringer, și  dl Daniel Merignargues, subprefect de Thann-Guebwiller, au evocat importanța istorică a acestui monument militar în Alsacia și legăturile puternice, identitare, militare, culturale și politice dintre România și Franța.

Cuplul regal român a deschis solemnitatea depunerii de coroane, urmați de Biserica Ortodoxă Română, de Armata României, de Municipalitatea Soultzmatt și Departamentul Haut-Rhin și de Consiliul Județean Sibiu.

Este pentru a cincea oară, de la finalul Primului Război Mondial încoace, în care Familia Regală depune flori la mormintele soldaților români uciși în Alsacia și Lorena.

În continuare, Custodele Coroanei și Principele Radu au plantat, în mod simbolic, doi copaci în mijlocul cimitirului, în dreapta și în stânga crucii inaugurată de Regele Ferdinand și de Regina Maria în anul 1924, informează Familia Regală.

Au fost aleși doi tei, copaci ce în Alsacia simbolizează prietenia, fidelitatea și iubirea.

Majestatea Sa Custodele Coroanei a mulțumit autorităților locale, cetățenilor și tuturor celor prezenți pentru organizarea evenimentului.

Majestatea Sa s-a reîntors la Soultzmatt după 32 de ani de la prima sa vizită, în care i-a însoțit pe părinții săi, Regele Mihai și Regina Ana (în anul 1986).

Foto credit: Familia Regală

Comentarii Facebook


Știri recente