Familia înseamnă icoana jertfei, spune Arhid. Mihail Bucă

Într-un interviu acordat la finalul anului trecut, Arhidiaconul Mihail Bucă a vorbit despre TRONOS, despre proiectele viitoare, iubirea de neam, dar, cel mai important, a evidenţiat importanţa familiei în societatea actuală. Pentru renumitul protopsalt „familia înseamnă icoana jertfei, mai ales în 2020”.

„Cea mai grea și mai frumoasă jertfă este să ai familie”, spune Arhid. Mihail Bucă. El subliniază mai ales sacrificiul făcut de mamele dedicate familiei.

„Noi, ca bărbați poate nu știm ce înseamnă cu adevărat acest lucru, decât prin sudarea frunții o facem, însă nu știm cu adevărat sacrificial. Acasă, soțiile noastre stau după noi, ne ajută, ne sprijină, stau cu ai noștri copii. Eu am 5 copii. Imaginați-vă! Este greu, dar extraordinar de frumos”.

Arhidiaconul Mihail Bucă mărturiseşte că îşi ia putere de la Dumnezeu, de la familie şi de la oamenii care îi adresează o vorbă bună. El spune că „avem nevoie de îmbrățișări, așa cum și Hristos a îmbrățișat lumea”.

„Mă uit la soția mea care este foarte frumoasă, soție, mama, cel mai mare critic al meu, dar și cea care mă încurajează cel mai mult. Când mă uit în ochii ei îmi dau seama dacă eu cânt cu aceeași dăruire sau nu”.

„Și cuvintele au însemnătatea lor. Primesc foarte multe cuvinte frumoase de pretutindeni, primesc telefoane care îmi luminează ziua și mă încarc cu acele priviri ale oamenilor care vin la concertele noastre. Îmi doresc foarte mult ca fiecare om care ne descoperă și ne ascultă, să privească în sufletul nostru și să-și lase sufletele să se bucure”.

Despre iubirea de neam şi de ţară, arhidiaconul spune că trebuie să existe în ADN-ul nostru, iar pe tineri îi îndeamnă „să aibă demnitate, să privească în Sus, niciodată în jos!”

Să aducă în jurul lor primăvara și tinerețea. Să fie pentru alții exemple! Să rămână frumoși, să aibă zâmbete calde și să se simtă puri!

La întrebarea ce îi lipsește omului să fie fericit, părintele Mihail Bucă a răspuns simplu: Ochii către Hristos”.

„Omul care nu îl cunoaște pe Iisus Hristos este ca o corabie care umblă bezmetică pe valurile acestei vieți. Să găsești fericirea este simplu și complicat în același timp. Dacă vrei să fii fericit trebuie să vrei să îl vezi și pe cel de lângă tine fericit”.

Arhidiaconul Mihail Bucă a explicat unde îl putem găsi pe Dumnezeu.

Mă uit în sus, în jos, stânga, dreapta, mă uit în spate, mă uit în față și el este în toate direcțiile privirii mele. Vă recomand să faceți acest exercițiu!

Arhidiaconul Mihail Bucă

A avut un rol important în dezvoltarea muzicii psaltice româneşti, mai ales în ultimele două decenii.

La iniţiativa sa a fost înfiinţat în anul 1997 grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, format, în special, din tineri teologi pasionaţi de muzica psaltică de tradiţie bizantină. Numele a fost dat grupului de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2007.

Pentru întreaga activitate misionară, părintele Arhidiacon Mihail Bucă a primit din partea Patriarhului Daniel Ordinul Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în anul 2014, şi Ordinul Sfântului Ioan Gură de Aur în anul 2016. Mitropolitul Teofan i-a oferit anul trecut „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente