Familia creştină în atenţia Sinodului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Ierarhii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei reuniţi marţi în sinod la Iaşi au discutat anumite tematici privind familia creştină, după cum se menţionează într-un comunicat de presă emis de Arhiepiscopia Iaşilor.

Potrivit documentului emis au fost analizate propunerile privind modificarea sau completarea textului broşurii „Familia binecuvântată”, întocmit de Comisia canonică, juridică şi pentru disciplină a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Un alt subiect l-a reprezentat abordarea problematicii privind susținerea inițiativei civice a Coaliției pentru Familie de modificare a art. 48 din Constituția României, în sensul precizării că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Pe lângă aceastea, pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat mai multe aspecte referitoare la viaţa bisericească din Moldova, care sunt de competenţa Sinodului Mitropolitan.

Dintre hotărârile luate cu acest prilej, amintim:

– Analiza propunerilor formulate de către eparhiile din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei cu privire la modificarea și completarea proiectului de „Metodologie pentru primirea, dăruirea, aducerea și ducerea în procesiune a Sfintelor Moaște în Biserica Ortodoxă Română”. Aceste propuneri vor fi înaintate către Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române;

– Desemnarea membrilor titulari și supleanți în Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru mandatul 2018-2022;

– Aprobarea organizării unei Consfătuiri catehetice anuale la care să participe inspectorii pentru cateheză din cadrul eparhiilor Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în vederea dezvoltării unor proiecte comune;

Pe ordinea de zi a ședinței s-au mai aflat și evaluarea unor activități misionare desfășurate pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, precum și unele probleme de ordin administrativ-bisericesc, patrimonial sau disciplinar.

La şedinţa prezidată de Mitropolitul Teofan au participat: Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al  Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Foto credit: Sandu Floarea

Comentarii Facebook


Știri recente