Facultatea de Teologie din Iași: Dezbatere dedicată lui Mircea Eliade şi pelerinajului religios

Dezbaterea academică aniversară „Mircea Eliade – 110 ani de la naştere” a avut loc în data de 10 octombrie 2017, la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi. În cadrul conferinței a fost prezentată viziunea lui Eliade asupra pelerinajului religios.

La eveniment au participat, în calitate de conferenţiari, Dr. Juan E. Campo, profesor la Universitatea Santa Barbara din California, Statele Unite ale Americii, şi Dr. Laurenţiu Tănase, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti.

Moderatorul dezbaterii a fost Lect. Dr. Constantin Iulian Damian, de la Facultatea de Teologie din Iaşi. Din partea gazdelor, au participat și Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, decanul facultăţii, Pr. Conf. Dr. Dan Sandu, şi studenţi interesaţi de tematica abordată, informează doxologia.ro.

Profesorul Juan E. Campo a susţinut  comunicarea „Pelerinajele moderne: Eliade şi căutarea sacrului în secolul al XXI-lea”.

Pornind de la viziunea marelui istoric român al religiilor – pe care l-a cunoscut personal – privind omul religios şi locurile sacre, Juan E. Campo a realizat o incursiune în marile pelerinaje contemporane din diferite spaţii religioase. Profesorul a demonstrat că, în contextul secularismului şi materialismului de astăzi, omul are nevoie de pelerinaj pentru a rămâne ancorat în existenţa reală, cea spirituală.

În finalul comunicării sale, Juan Campo a apreciat autenticitatea şi amploarea pelerinajului la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, exprimându-şi dorinţa de a reveni în România pentru a cerceta această manifestare religioasă reprezentativă pentru creştinătatea universală.

La rândul său, teologul şi sociologul Laurenţiu Tănase a subliniat, în comunicarea „Importanţa pelerinajelor pentru dinamica vieţii religioase contemporane”, faptul că teoriile radicale ale secularizării s-au dovedit falimentare şi că omul contemporan continuă să fie religios şi să caute apropierea de sacru inclusiv prin intermediul pelerinajelor. Laurenţiu Tănase a subliniat că pelerinajul de la Iaşi confirmă cu prisosinţă acest fapt.

La final, în calitate de membru al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a prezentat o serie de informaţii inedite din viaţa lui Mircea Eliade, atât din perioada interbelică, cât şi din cea comunistă.

Cele două comunicări ştiinţifice au fost urmate de o sesiune de întrebări din partea studenţilor prezenţi la eveniment şi discuţii informale pe tema dezbaterii.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente