Facultatea de Teologie din Cluj | Mitropolitul Bartolomeu a fost omagiat printr-un eveniment academic

Conferința cu tema „Biblie și Cultură în mileniul III. Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania – 100 de ani de la naștere” a avut loc marţi seara, în mediul online, prin contribuţia Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca.

Evenimentul academic a fost deschis de Mitropolitul Andrei. Înaltpreasfinţia Sa a evocat personalitatea predecesorului său, Mitropolitul Bartolomeu, și i-a felicitat pe cei implicați în organizarea conferinței dedicată omagierii a 100 de ani de la nașterea ierarhului cărturar.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a vorbit despre „puterea cuvântului rostit de la amvonul Catedralei de ierarhul de vrednică amintire”.

La conferinţă au susţinut comunicări:  Pr. prof. univ. Ioan Chirilă, Pr. prof. univ. Ștefan Iloaie, Pr. lect. univ. Bogdan Ivanov, Conf. univ. Lucian Bâgiu etc.

Mitropolitul Bartolomeu Anania

Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Anania Bartolomeu (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921 în Glâvile, județul Vâlcea.

A studiat la Seminarul „Central” din București în perioada 1933-1941. Și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din București și la „Academia Andreiană” din Sibiu, obținând licența în Teologie în anul 1948. În 1944 s-a înscris la Facultatea de Medicină și la Conservatorul de Muzică din Cluj.

Până în anul 1958 a îndeplinit mai multe funcții în cadrul administrației patriarhale. Au urmat șase ani de temniță cruntă, în închisoarea de la AiudÎn 1966, la doi ani după eliberarea din închisoare, a fost trimis de Biserica Ortodoxă Română în Statele Unite ale Americii, unde a îndeplinit mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române.

Zece ani mai târziu se întoarce în țară, unde va îndeplini funcția de director al Institutului Biblic până în 1982, anul în care s-a retras la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica în totalitate scrisului.

În anul 1993, la 21 ianuarie, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar la 7 februarie, în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca, este hirotonit şi instalat arhiereu.

În anul 2006, de Buna Vestire, Bartolomeu Anania era instalat Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice în 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente