Facultatea de Teologie din București propune un master pentru cei interesați de relația dintre spiritualitate și medicină  

Unul dintre cele 10 programe de master ale Facultății de Teologie Ortodoxă din București se intitulează „Spiritualitate creștină și viață sănătoasă”.

„Programul de master se adresează tuturor celor interesați de relația dintre spiritualitatea creștină și medicină, de aprofundarea perspectivei cuprinzătoare a vindecării omului (suflet și trup), în mod special personalului auxiliar medical, medicilor, psihologilor, psihoterapeuților dar și preoților și teologilor”, a explicat Pr. Prof. Nicușor Beldiman, Directorul Departamentului de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră al Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Cursurile sunt susținute de cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” și de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Răspunsuri competente la provocările contemporane

„Acest program de master este justificat și de necesitatea formării unor persoane avizate care să ofere răspunsuri competente la provocările contemporane cu privire la relația dintre sănătate și spiritualitate evidențiată de știință și la raporturile dintre cele două arii”.

Cursurile prevăzute în program acoperă o arie largă de subiecte care țin de istoricul raportului dintre medicină și spiritualitatea creștină, de legătura dintre spiritualitate și sănătate în antropologia creștin ortodoxă, dar și teme de neuroștiințe, medicină integrativă și comunicare medicală.

Studenții vor putea participa la cursuri în care „vor fi abordate teme specifice istoriei și antropologiei creștine, precum Raportul dintre trup și suflet în spiritualitatea ortodoxă, Elemente de istorie medicală și spiritualitate creștină, Elemente de medicină biblică”.

„În același timp, nu vor lipsi nici temele care privesc dialogul dintre teologie și știință, dintre medicină și spiritualitate, precum Tehnicizarea inumană a vieții, Exercițiile spirituale ale Filocaliei – abordare din perspectiva neuroștiintelor contemplative, Influențele culturii asupra creierului și asupra sănătății”, mai adaugă Părintele Nicușor Beldiman.

„În planul tematic vor mai fi prezente și aspecte care privesc rezultate recente în aria științelor medicale, de exemplu Medicina integrativă, Psihologie clinică și Elemente de medicină comportamentală, dar și cursuri aflate la confluența dintre medicină și spiritualitate, cum ar fi Actul medical și experiența credinței, Funcțiile vitale ale omului din perspectivă medicală și spirituală și Practici în psihoterapie. Abordare interdisciplinară”.

Puteți afla mai multe detalii despre programele de master ale instituții pe site-ul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente