Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară.

Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert de milion de canadieni și-au declarat originea românească, dar estimările sunt că ei ar fi de două ori mai mulți, dar o mare parte au pierdut legătura cu țara natală și cultura ei.

Prezentăm în continuare date despre eparhia ortodoxă românească din această țară.

Ierarh: Preasfințitul Părinte Ioan Casian, primul arhipăstor al Episcopiei Canadei.

Catedrală episcopală și centru eparhial: Biserica Sfântul Gheorghe din St. Hubert/Montreal, cu adresa la 2010 Boul. Marie, St-Hubert (Quebec), J4T 2B1, Canada

Mănăstiri: Mănăstirea „Înălțarea Sf. Cruci” și „Sf. Efrem cel Nou” de la Mono, cu adresa la 308328 Hockley Rd., Mono, Ontario, L9W 6N4 Canada

Comunități: 22 de parohii, 3 misiuni, 4 catedrale, 1 paraclis, 1 mănăstire – acestea sunt deservite de 41 de clerici (37 de preoți și 4 diaconi).

Website: www.episcopia.ca

Cronologie

1902-1903: Se înființează primele parohii românești din Canada, la Boian, respectiv la Regina Sask. Erau întemeiate de români emigrați din Bucovina și păstoriți de preoți trimiși de Mitropolia Moldovei.

1929: Congresul bisericesc a înființat Episcopia Misionară Ortodoxă Română.

1930: Episcopia a primit autoritate canonică printr-un decret al Patriarhului Miron Cristea.

1935 – 2001: Arhipăstorii Policarp Moruşca (1935–1939), Andrei Moldovan (1950–1963) şi Victorin Ursache (1966–2001) au condus eparhia, care reunea comunități românești din SUA și Canada.

1980 Constatând distanţele mari şi cadrul legislativ diferit din Canada, pentru mai buna organizare, eparhia a decis fondarea unei Episcopii a românilor ortodocși din Canada și a unei Mitropolii a românilor ortodocși din cele două Americi.

2006: Părintele protosinghel Ioan Casian (Tunaru) a fost propus pentru slujirea de episcop vicar, cu titlul „de Vicina”, a fost hirotonit în Catedrala Sfinții Împăraţi Constantin şi Elena din Chicago și întronizat apoi la Mănăstirea Sfântul Dimitrie cel Nou, Middletown, NY. De la această dată, şi-a desfăşurat activitatea în special în cadrul parohiilor româneşti de pe coasta de est a SUA şi din Canada.

2016: Următorul pas a fost propunerea de constituire a unei Episcopii Ortodoxe Române a Canadei și de ridicare a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi la rangul de Mitropolie a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

2017: Preasfinţitul Părinte Episcop Ioan Casian a fost întronizat ca primul episcop ortodox român al Canadei.

Foto credit: Facebook / Holy Cross Orthodox Monastery – Mono

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente