Factbox: Comunitatea ortodoxă română din Regatul Belgiei

Belgia, una dintre țările fondatoare ale Uniunii Europene, își serbează ziua națională în 21 iulie. Ziua marchează împlinirea a 190 de ani de la depunerea jurământului de fidelitate de primul rege al Belgiei, Leopold I de Saxa-Coburg, faţă de Constituţia poporului belgian.

Din structura etno-demografică a Regatului Belgiei, aproximativ 6% sunt cetățeni ai altor state din UE, printre care și România.

Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă UE

În capitala Belgiei funcționează Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Române pe lângă instituțiile europene. Biroul Permanent al Patriarhiei Române la Bruxelles a fost înființat în 2005 de Sfântul Sinod și a devenit operațional în 2007.

Din 2010, Biroul este membru al Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă UE (CROCEU). Biserica Ortodoxă este cea mai mare Biserică Ortodoxă din Uniunea Europeană.

Lista parohiilor, misiunilor și mănăstirilor

Românii din Belgia au la dispoziție 19 parohii, două misiuni și o mănăstire (aflate în jurisdicția canonică a Arhiepiscopiei Europei Occidentale), unde pot participa la sfintele slujbe, pot primi sfintele taine, iar copiii lor au posibilitatea de a învăța lucruri noi la atelierele organizate în școlile parohiale.

Foto credit: Facebook / Parohia Ortodoxă „Sfântul Nicolae” – Bruxelles

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Comentarii Facebook


Știri recente