Expoziție tematică despre cinstirea icoanelor

Duminică, 9 martie 2014, după încheierea Sf. Liturghii, în incinta lăcașului de cult al bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Câlnic, a avut loc o expoziție de icoane pe sticlă și diverse lucrări iconografice alcătuite de copiii de la proiectul „Hristos împărtășit copiilor”, după cum ne-a transmis Pr. Valentin Popovici, Darius Herea.

Invitat special a fost domnul, etnolog dr. Mircea Taban, cercetător la Muzeul Banatului Montan din Reșița, care a susținut o prezentare a celor expuse. Referitor la acest moment, părintele paroh Valentin Popovici ne-a spus: „Icoana este un mijloc de legătură între persoana pe care o prezintă și credinciosul care stă în fața ei cu cinstire, nu este realitate în sine, ci ultima realitate este persoana reprezentată pe icoană, iar icoana este prima realitate care ne duce la persoana reprezentată pe icoană”.

Referitor la icoanele pe sticlă și arta realizării acestora, domnul Mircea Taban ne-a declarat: „Icoana pe sticlă trebuie încadrată în spațiul în care ea a fost concepută inițial, gospodăria țărănească și biserica din sat. Ea ocupa un loc de onoare în casele țărănești, fiind considerată intermediară între rai și pământ. Din punct de vedere tematic, icoana pe sticlă reprezentările religioase cu elemente populare, legate de viața și preocupările țăranului român, inspirate și de folclorul local. De asemenea se întâlnesc și elemente de sinteză atât orientală cât și occidentală. Așadar, icoana pe sticlă din Transilvania și Banat, este prin excelență de factură țărănească și poate fi încadrată pe bună dreptate în categoria artei”.

Expoziția s-a încheiat cu aprecierea lucrărilor expuse.

Comentarii Facebook


Știri recente