Expoziție și lansare catalog de icoane bizantine la Giula – Ungaria

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Siluan, la Centrul de Documentare și Informare al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), din orașul Giula, a avut loc miercuri, 01 iunie 2016, un dublu eveniment, dedicat icoanei: vernisajul unei expoziții și lansarea unui catalog de icoane bizantine, din colecția personală a Domnului Gabriel Gurzău, tânăr întreprinzător român, din Giula.

La eveniment, alături de ierarh au participat foarte multe oficialități și invitați din Ungaria și România, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

De această dată, expoziția a cuprins multe dintre icoanele pictate pe lemn și gravuri cu Mânăstirile din Muntele Athos, din colecția Domnului Gabriel Gurzău, dar și icoane pe sticlă, aparținând tinerei pictorițe Bogătean Roxana Elena și portrete de monahi atoniți și români, pictate de Domnul Călin Bogătean, din Târgu Mureș. Toate au fost aranjate în mod deosebit, la intrarea în clădirea Centrului și în spațiul expozițional, creând o atmosferă aparte.

Cu sprijinul Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta și al Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, dar și prin colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, a văzut lumina tiparului și un catalog, bilingv, româno-maghiar, cuprinzând o bună parte dintre icoanele bizantine și crucile din colecția Domnului Gabriel Gurzău. Catalogul a fost lansat de Preasfințitul Părinte Siluan care a rostit și un cuvânt de binecuvântare și de prezentare a importanței icoanelor în viața Bisericii Ortodoxe, dar și a evenimentului cultural și spiritual de la Giula. Evenimentul, dincolo de faptul că pune în valoare sfintele icoane, prin felul cum a fost organizat și prin prezența participanților, demonstrează valoarea și vitalitatea comunității românești din Ungaria, în ciuda numărului mai redus a celor care o compun.

Comentarii Facebook


Știri recente