Expoziţie la Muzeul Satului: „Românii de la Est de România. Memoria unui veac (1917 – 2017)”

Memoria-unui-veac (1)

La Muzeul Naţional al Satului va avea loc joi, 19 octombrie 2017, ora 17.00, vernisajul expoziției „Românii de la Est de România. Memoria unui veac (1917 – 2017)”.

Evenimentul este un experiment muzeografic, o narațiune vizuală a aspirațiilor, bucuriilor, sacrificiilor și tragediilor românilor de la est de România din ultimul secol, pe care generațiile de astăzi și de mâine au datoria să le cunoască, informează site-ul oficial al Muzeului Satului.

Expoziția, ce va fi deschisă în sala „Gheorghe Focșa” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, este gândită în 6 secvențe temporale:

  • „De la independență la Marea Unire (1917-1918),
  • „Provocările perioadei interbelice”,
  • „Ruptura”,
  • „Sovietizarea”,
  •  „Independența și prezentul”,
  •  „Viața în Gulag”.

Abordarea propusă explorează valențele instituției muzeale nu doar ca spațiu care păstrează şi  conservă arta și cultura, ci şi din perspectiva unui spațiu creator de artă și cultură, facilitând dialogul dintre patrimoniul cultural și arta contemporană (arta care naște artă).

Punctul focal al narațiunii vizuale este reprezentat de cea de-a șasea secvență temporală: „Viața în Gulag”, sugerată de prezența în sală a unui vagon de tren sovietic de dimensiuni medii, confecționat din lemn, care amintește de valurile de deportări în Siberia.

Vagonul reprezintă un spațiu al memoriei celor care au avut de suferit în urma cumplitei represiuni politice. În acest cadru, un loc aparte îl ocupă schițele Eufrosiniei Kersnovskaia, sursă de inspirație pentru o proiecție video.

Expoziția face parte din proiectul cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național şi poate fi vizitată  de miercuri până duminică între 19 octombrie – 15 decembrie în sala „Gheorghe Focșa” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…