Expoziție la Mănăstirea Dragomirna

La Mănăstirea Dragomirna din județul Suceava este expusă, până pe 6 aprilie 2014, expoziția „Icoana – de la meșteșug la mărturisire”, informează „Ziarul Lumina”. Icoanele au fost realizate în atelierul de pictură „Mitropolit Anastasie Crimca” al Mănăstirii Dragomirna.

Iubitorii de artă sunt așteptați la Mănăstirea Dragomirna pentru a vizita expoziția „Icoana – de la meșteșug la mărturisire”. Aceasta a fost vernisată duminică, 9 martie 2014, la Mănăstirea Dragomirna, în prezența reprezentanților instituțiilor de cultură ale județului Suceava, a iubitorilor de artă, a trăitorilor și slujitorilor Dragomirnei. Evenimentul a fost organizat pentru al treilea an consecutiv, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, fiind o sărbătoare a biruinței Ortodoxiei și o mărturisire tăcută a credinței prin intermediul icoanelor. După cum ne-a relatat stavrofora Macrina Săucinițanu, stareța Mănăstirii Dragomirna, lucrările expuse, 40 de icoane pictate și 12 miniaturi, au fost realizate în atelierul de pictură „Mitropolit Anastasie Crimca” al Mănăstirii Dragomirna. În cadrul acestui atelier, de-a lungul celor aproximativ șapte ani de activitate, mai multe maici au deprins meșteșugul zugrăvirii icoanelor. Cuvântul de deschidere a fost rostit de Înaltpreasfințitul Pimen, care a vorbit despre mesajul pe care îl poate transmite icoana. „Icoana trimite la ceea ce este veșnic, la ceea ce trece dincolo de cele materiale. Ea ne duce cu simțirile și conștiința noastră către veșnicie, către viața de sfințenie. Lucrarea ei este în funcție de felul cum este înfățișată, pictată; nu orice imagine poate să fie numită și icoană. Trebuie să aibă și niște însușiri și calități artistice cu o încărcătură sufletească. Icoana dematerializează, dar nu derealizează, este ceva natural, însă înduhovnicit”, a spus Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. În continuare, prof. dr. Gheorghe Macarie, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, a accentuat importanța deosebită a ilustrului cărturar Anastasie Crimca, ctitorul Mănăstirii Dragomirna. De asemenea, prof. dr. Gheorghe Macarie a făcut un studiu comparativ între manuscrise – obiecte de patrimoniu ce se află în Sala „Anastasie Crimca” a muzeului mănăstirii – și miniaturi – copii după aceste rare exemplare făcute de maicile Mănăstirii Dragomirna. Arhid. dr. Anastasie Robu, de la Mănăstirea Putna, a remarcat apoi că „icoana este chip al sfințeniei și al lumii transfigurate prin har”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…