Expoziţia „Convenţia privind protecţia patrimoniului mondial, cultural şi natural – 50 de ani” a fost prezentată miercuri în foaierul sălii de plen a Camerei Deputaţilor.
Evenimentul a fost organizat de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, împreună cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO, în parteneriat cu Romfilatelia, şi celebrează împlinirea a cinci decenii de la adoptarea Convenţiei privind protecţia patrimoniului mondial, cultural şi natural.
În deschidere, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, deputatul Ana-Maria Cătăuţă, a precizat:
„Noi, la Comisia UNESCO, ştim că e nevoie de mai mult pragmatism şi de o mai mare coordonare şi continuitate pentru că timpul e atât de important şi de multe ori se pierd oportunităţi şi fonduri, dar riscul e să ajungem în punctul în care şi credibilitatea să fie, cumva, pusă la îndoială, dacă nu reuşim să facem faţă evaluărilor la care România va fi în curând supusă”, a spus deputatul.
Secretarul general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Madlen Şerban, a subliniat că „a pune România pe harta planetei nu este un scop în sine, ci este acela de a face viaţa comunităţilor şi a oamenilor mai fericită, mai bogată şi să arătăm ce înseamnă România la nivel global”.
Delegatul Patriarhului Daniel la acest eveniment a fost Părintele Consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor Lumina.
El le-a spus participanţilor că „pentru noi, oamenii Bisericii, este o datorie și o responsabilitate să păstrăm legăturile cu valorile trecutului”.
„Valorile trecutului sunt rădăcinile statornice care pot să înflorească în prezent și viitor. Pe lângă patrimoniul cultural și natural, avem nevoie să cultivăm și patrimoniul spiritual și sufletesc”.
„Când o țară are oameni care își asumă grija față de valorile trecutului, atunci devine un patrimoniu național și mondial sufletesc. Patrimoniul mondial trebuie cultivat cu aceeași grijă cu care ne păstrăm și monumentele”, a afirmat Părintele Nicolae Dascălu.
La eveniment au fost prezente Oana Zaharia, manager interimar al Institutului Naţional pentru Patrimoniu, şi Cristina Popescu, director general al Romfilatelia, cea care a coordonat realizarea expoziției. Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, a transmis un mesaj video.
La iniţiativa Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România este aniversată în fiecare an în 16 noiembrie.
Până în prezent, România a înscris în lista patrimoniului şapte situri culturale: bisericile din Moldova, mănăstirea din Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, centrul istoric al Sighişoarei, bisericile de lemn din Maramureş, peisajul cultural minier Roşia Montană, precum şi două situri naturale: Delta Dunării şi pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni.
Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu
Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica