Expoziție inedită de tipărituri georgiene vernisată la Râmnicu-Vâlcea

Facsimile și cărți vechi, tipărite în limba georgiană la Tiflis (Tbilisi de azi) de ipodiaconul Mihail Ștefanovici, ucenicul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, au fost expuse miercuri, 10 aprilie 2019, în Aula mare a Bibliotecii Județene Antim Ivireanul din Râmnicu-Vâlcea.

La vernisajul Expoziției „Prima tipografie georgiană – izvorul relațiilor georgiano-române”, au participat ambasadorul Georgiei la București, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Râmnicului și ai autorităților de stat, centrale și locale, oameni de cultură, profesori și elevi de la școli din municipiu.

Reprezentantul Arhiepiscopiei Râmnicului la eveniment a fost părintele Ștefan Zară, consilier eparhial al Sectorului cultural și comunicații media, care a transmis cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie.

În mesajul transmis, Arhiepiscopul Varsanufie l-a numit pe Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul „unul dintre ierarhii paradigmatici ai Bisericii noastre pentru apărarea dreptei credințe”.

„Deși străin de ţara, de limba neamului românesc şi de obiceiurile pământului, Sfântul Antim Ivireanul a ştiut să se apropie atât de mult de sufletul poporului, de credinţa și de limba lui şi de toată zestrea strămoșească a acestuia, încât a reușit nu doar să tipărească în slove românești, ci să fie și făuritor de frumosul grai al limbii române și un mare apărător al tradițiilor acestui popor binecuvântat de Dumnezeu”, a spus ierarhul.

Citește mai multe detalii despre eveniment pe site-ul oficial al Eparhiei.

Evenimentul cultural a fost organizat de Ambasada Georgiei la București, Biblioteca Națională Parlamentară din Georgia, Centrul Național de Manuscrise din Georgia și Biblioteca Județeană Antim Ivireanul Vâlcea.
Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente