Expoziție despre cetatea Devei, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane

Cele mai importante obiecte descoperite în ultimii 20 de ani în zona cetății Deva, în urma unor săpături sistematice, sunt prezentate într-o expoziție deschisă la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, una dintre săli fiind rezervată pentru prezentarea mai multor panouri cu fotografii realizate cu tehnologie 3D, informează Ziarul Lumina.

„Este o expoziție de mare anvergură, în care vizitatorii pot vedea cele mai valoroase obiecte ce au fost găsite în campaniile de cercetare arheologică din 2008 și 2013. Aceste piese au fost restaurate și aduc informații extrem de interesante despre felul în care s-a trăit în cetatea Devei, ce obiecte se foloseau, ce activități se desfășurau acolo de către soldații care au locuit acolo”, a declarat directorul MCDR Deva, Liliana Țolaș, conform Agerpres.

În vitrinele pregătite de organizatori pot fi văzute piese unicat și obiecte de uz personal, mai multe piese de tezaur, două pistoale cu mânerele sculptate în montură de argint, dar și o matriță unicat ce era utilizată la producția unor elemente de teracotă.

„Suntem al treilea muzeu din România care poate pune la dispoziția publicului și o expoziție de fotografie realizată în tehnologia 3D. Vizitatorii au la dispoziție ochelari speciali pentru a vedea cetatea în sistem tridimensional, în cadrul muzeului”, a adăugat directorul Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

Cetatea Devei a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea și a fost una dintre cele mai importante din Transilvania. Numită și „cheia Mureșului”, fortificația a păzit, secole de-a rândul, intrarea și ieșirea din Transilvania pe Valea Mureșului, pe una dintre cele mai importante artere de circulație spre vestul Europei. Cetatea a fost distrusă în anul 1849, după ce un depozit de muniție din interior a explodat, dintr-o neglijență, și a dărâmat toată partea de est a monumentului.

Comentarii Facebook


Știri recente