Expoziție dedicată bisericilor istorice vâlcene

Biserica „Toți Sfinții” din municipiul Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, organizează în aceste zile o expoziție dedicată bisericilor monument istoric din nordul Olteniei, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor dedicate Zilelor Imnului Național și are drept scop responsabilizarea întregii comunități față de aceste comori ale patrimoniului național și universal.

Expoziția „Tămâioarele-Biserici din Oltenia de Nord”, care cuprinde și câteva biserici reprezentative din sud-vestul Transilvaniei, în special din județul Sibiu, și care sunt reunite sub genericul „Ca-ntr-o Duminică de taină”, a fost organizată de joi, 25 iulie, la biserica monument istoric, cu hramul „Toți Sfinții” din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Această biserică a organizat în ultimul timp și alte expoziții dedicate patrimoniului cultural și religios național, precum bisericilor și fortificațiilor săsești, importante edificii ale patrimoniului cultural din Transilvania. „Amenajată într-un cadru neconvențional, expoziția se dorește a fi pentru râmniceni, dar și pentru cei care vizitează, în această perioadă, orașul de sub poalele Dealului Capela, un ghid de vizionare a monumentelor medievale din Oltenia, dar și a celor din împrejurimile Sibiului, care reprezintă un tezaur cultural și istoric valoros, încă nedescoperit de marea majoritate a publicului larg. Ea oferă vizitatorilor și pelerinilor posibilitatea de a admira arta epocii brâncovenești, la nevoile spirituale și culturale ale lumii actuale, prin fotografii care surprind acele crâmpeie de istorie și cultură ce s-au încăpățânat a dăinui până astăzi. Expoziția de la Biserica «Toți Sfinții» dorește o conștientizare a faptului că păstrarea acestei moșteniri este o responsabilitate nu doar a unui grup restrâns de specialiști, ci o responsabilitate a fiecăruia dintre noi, a întregii comunități, pentru că ele sunt bunuri cu valoare de patrimoniu național și universal”, precizează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Expoziții, concerte, ceremonial religios-militar

Expoziția „Tămâioarele-Biserici din Oltenia de Nord” se înscrie în seria manifestărilor dedicate Zilelor Imnului Național care se desfășoară la Râmnicu Vâlcea între 26 și 29 iulie. Dintre cele mai semnificative evenimente care se desfășoară în următoarele trei zile amintim: târgul meșterilor populari, vernisarea expoziției dedicată spiritualității românești de la Muzeul Satului vâlcean, dar și a expozițiilor de pictură și fotografie organizate la muzeele de Artă și de Istorie și la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”. Mâine, 28 iulie, ora 19:00, are loc concertul „Bijuterii corale”, susținut de Corala „Euphonia” a Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din municipiu, iar luni, 29 iulie, în ziua serbării Imnului Național, se desfășoară procesiunea pe traseul: Primăria municipiului – Biserica „Toți Sfinții” – Casa Memorială „Anton Pann” – Parcul Zăvoi, unde va avea loc un ceremonial religios și militar. Manifestările din orașul Râmnicu Vâlcea se vor încheia cu intonarea Imnului Național „Deșteaptă-te, române!”.

Comentarii Facebook


Știri recente