Expoziţie de icoane vernisată la Galaţi în prezenţa IPS Casian. Evenimentul se află la a 18-a ediţie

În Duminica Ortodoxiei, IPS Casian a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. După slujbă, Arhiepiscopul a participat la vernisarea unei expoziţii de icoane dedicată Anului omagial şi comemorativ 2018.

În predica sa, ierarhul a făcut referire la importanța icoanei în viața creștinilor și necesitatea săvârșirii faptelor bune în societatea de astăzi, în care individualismul se manifestă din ce în ce mai des.

După oficierea Sfintei Liturghii, tinerii iconari şi o parte din credincioşi au pornit în tradiţionala procesiune cu icoane de la Catedrala Arhiepiscopală până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

În Sala de Expoziţii Temporare Sergiu Dumitrescu, Corul Seminarului Teologic Sfântul Apostol Andrei din Galați a deschis programul printr-un mini-concert de imne specifice Postului Mare.

În continuare, a fost vernisată cea de-a XVIII-a ediție a expoziţiei de icoane, intitulată 2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, în Patriarhia Română.

În cadrul acesteia au fost expuse numeroase lucrări iconografice ale tinerilor seminarişti, dar şi icoane pe lemn, sticlă și din seminte realizate de elevi ai Liceelor de Artă şi ai Palatelor de copii din Galaţi şi Brăila, ai Clubului Copiilor din Tecuci, ai Centrelor parohiale pentru tineret de la parohiile Barcea şi Lieşti şi studenţi ai Facultăţii de Arte din Galaţi.

Totodată, au putut fi admirate câteva portrete şi schiţe în creion cu personalități ce au contribuit la realizarea Marii Uniri, realizate, în special, de studenţii Facultăţii de Arte.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul Dunării de Jos a evidenţiat că ‘arta este o încercare de a sintetiza tot ce este mai luminos din creația lui Dumnezeu. În umbrele păcatelor noastre intervin luminile lui Dumnezeu care strălucesc și ne unesc ca într-o icoană. Aceasta este icoana văzută a bisericii’.

Ca semn al aprecierii şi încurajării pentru talentul şi pasiunea lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos diploma Icoana – Frumuseţe a Ortodoxiei, precum şi importante premii care au constat în icoane autentice, seturi de acuarele şi pensule, cărţi de rugăciune, precum şi alte ustensile specifice picturii.

Foto Credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente