Expoziţie de icoane pe sticlă la ICR Budapesta

În organizarea Institutului Cultural Român din Budapesta (ICR) şi a Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române (AFORB), la sediul Institutului din strada Izsó nr. 5, marţi, 24 martie 2015, a avut loc vernisajul unei expoziţii de icoane pe sticlă, realizate de copii din comunitatea românească din Budapesta, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Icoanele au fost pictate în cadrul a trei tabere de iconografie organizate în perioada 2012-2014, la iniţiativa şi cu sprijinul Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta, al Aşezământului Monahal Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” şi al Parohiei Româneşti din Budapesta, în imobilul din strada Holló, nr. 8, în care se desfăşoară şi sfintele slujbe din duminici şi sărbători pentru comunitatea românească care trăieşte în capitala Ungariei. Sub îndrumarea Părintelui Cosmin Pop, Parohul bisericii ortodoxe româneşti din Jaca, copiii români din Budapesta au învăţat în decursul celor trei tabere, de câte o săptămână, să deprindă o parte din tainele pictării de icoane pe sticlă, care s-au concretizat prin câteva zeci de icoane, expuse la sfârşitul fiecărei tabere şi în holurile capelei româneşti din Budapesta, pentru a putea fi admirate de către credincioşi. Participanţii la tabere au beneficiat şi de sprijinul celor doi preoţi români slujitori la Budapesta: Părintele Protosinghel David Pop şi Părintele Protopop Marius Maghiaru, dar şi al monahiilor de la Aşezământul Monahal Românesc care funcţionează aici.

Printr-un proiect comun, iniţiat de ICR şi AFORB, la sediul Institutului a fost organizată o expoziţie cuprinzând aproximativ 30 de icoane pictate pe sticlă, selectate dintre lucrările copiilor, care vor putea fi admirate de vizitatori în perioada 24-31 martie 2015. La vernisajul expoziţiei au participat mai multe oficialităţi, dintre care îi menţionăm pe Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Părintele Protosinghel David Pop, Superiorul Aşezământului Monahal, Părintele Paroh Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta, Părintele Cosmin Pop, Parohul Jacăi, Excelenţa Sa, Domnul Alexandru Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta şi Domnul Consilier Bogdan Ignat, Doamna Gabriela Matei, Directorul ICR, Doamna Gabriela Elekeş, Directorul AFORB, copiii participanţi la tabără şi părinţii lor, dar şi alţi invitaţi.

În cuvântul de deschidere, Doamna Director Gabriela Matei şi-a exprimat bucuria şi onoarea de a fi gazda acestei manifestări care le permite copiilor să îşi expună lucrările realizate în cadrul taberelor şi a subliniat câteva aspecte importante legate de valoarea icoanei în tradiţia ortodoxă, dar şi a artei, în general, care vine în sprijinul creativităţii copiilor, dar şi a însuşirii de către ei a limbii române. Tot în organizarea ICR Budapesta, începând din anul 2013 funcţionează şi o şcoală de arte, care cuprinde cursuri de pictură, desen şi colaj destinate copiilor din familiile comunităţii româneşti, familiile mixte, sau cele emigrate din România, care prin intermediul educaţiei din domeniul artelor plastice pot să exerseze şi limba română. Au avut loc mai multe ediţii ale acestei şcoli de artă, care s-a remarcat şi prin faptul că două dintre lucrările copiilor au fost selectate la concursul şi expoziţia internaţională „Ţara din suflet – Patria Română”, organizat de Institutul Cultural Român din Bucureşti, cu participarea copiilor români din toată lumea, şi care a avut loc la Bucureşti, la sediul ICR şi la Palatul Parlamentului, în lunile noiembrie-decembrie 2014. O parte dintre copiii participanţi la şcoala de artă a ICR Budapesta sunt în acelaşi timp şi participanţi la taberele de iconografie, vădindu-se şi în acest fel preocuparea şi scopul comun al unor astfel de manifestări.

Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a vorbit despre rolul deosebit al educaţiei religioase în rândul copiilor şi al tinerilor, care se poate face şi prin intermediul pictării icoanelor pe sticlă, ce poate fi promovată şi în rândul unei comunităţi mai mici, precum este şi comunitatea românească din Ungaria, dar care are şi ea valorile ei. Totodată, i-a felicitat pe organizatorii acestui eveniment, pe cei care au contribuit la organizarea şi concretizarea taberelor de iconografie şi pe toţi copii participanţi. Tabere de pictat icoane pe sticlă au fost organizate nu doar la Budapesta, ci şi la Jaca (de 6 ori) sau la Otlaca Pustă (o dată), tot sub îndrumarea Părintelui Cosmin Pop, iar la Jaca ele au fost dublate şi de tabere de limba română, organizate concomitent, sub îndrumarea Doamnei Preotese Irina Ecaterina Pop, soţia Părintelui Cosmin Pop.

La inaugurarea expoziţiei de la ICR Budapesta, a luat cuvântul şi Părintele Cosmin Pop, care a subliniat, la rândul său, importanţa acestor tabere, care le oferă copiilor participanţi posibilitatea de a se cunoaşte şi a se împrieteni, precum şi o mare satisfacţie, prin obiectele sacre realizate cu mâinile lor, într-un act de creaţie şi creativitate şi a mulţumit pentru binecuvântarea şi sprijinul moral şi spiritual acordat.

Cu acest prilej, participanţii la eveniment au putut admira, într-o altă sală şi lucrările unei expoziţii colective de sculptură şi grafică, dedicată renumitului sculptor român Ovidiu Maitec, profesor universitar şi membru titular al Academiei Române, trecut la cele veşnice în 18 martie 2007, la Paris şi desemnat de International Herald Tribune drept cel mai important sculptor român de după Constantin Brâncuşi. Expoziţia, intitulată „Omagiu lui Ovidiu Maitec”, a cuprins piese ale mai multor artişti din Ungaria şi România, contemporani şi prieteni ai maestrului şi fost găzduită, la rândul ei, de Institutul Cultural Român din Budapesta începând din 9 decembrie 2014 şi până la sfârşitul acestei săptămâni.

La finalul manifestării de la ICR Budapesta, toţi participanţii au fost invitaţi şi la o agapă comună cu produse gustoase de post, pregătite de membrele Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta.

Comentarii Facebook


Știri recente