Expoziție de icoane la Muzeul de Artă din Bistrița

O expoziție ce aduce în atenție varietatea extraordinară a replicilor vestitei icoane făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula va fi vernisată sâmbătă, 7 septembrie 2013, la Muzeul de Artă din Bistrița.

Expoziția intitulată „Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei” este dedicată icoanelor Maicii Domnului, ce au lăcrimat de-a lungul vremii. Ea va fi deschisă publicului iubitor de iconografie sâmbătă de la ora 18. La evenimentul cultural artistic vor participa Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Acad. Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca, precum și alți artiști, academicieni și oameni de cultură din județele Cluj, Bistrița-Nasăud și Alba. Vor fi expuse aproximativ 50 de icoane aflate în proprietatea mai multor instituții cu patrimoniu religios din țară, printre care Protopopiatul Ortodox Bistrița, Mănăstirea Nicula, Muzeul din Bistrița și Muzeul Mitropoliei Clujului. Printre lucrări se evidențiază cele de la Ilișua și Spermezeu, un prapur de la Nicula, precum și gravuri, ilustrații și cărți rare, ce datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Bistrița și Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, după cum aflăm de la Radio Renașterea.

Comentarii Facebook


Știri recente