Expoziție de icoane bizantine în Capitala Spaniei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, Parohia Ortodoxă Română “Sfinţii Mărturisitori Visarion, Sofronie şi Oprea” din localitatea Valdemoro, protopopiatul Comunităţii de Madrid, în colaborare cu Parohia catolică Sfântul Ioan Evanghelistul din Madrid, a organizat o expoziţie de icoane bizantine pe lemn, A consemnat Pr. Dorin Sas.

Pe simezele Sălii festive ale parohiei madrilene au fost expuse 30 de lucrări originale ale Grupului de pictori “REVELAŢIE”, format în majoritate din licenţiaţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Secţia Artă Sacră. Între aceştia: pr. Ciprian Măluţan, Domiţian Simonca, Claudiu Coldea, Cristina Simona Andruşcă, Sergiu Andruşcă; alături de ei alte tinere talente, Ovidiu Pușcașiu și Ligia Daniela Şerban din Bucureşti şi Adrian Dundev din Botoşani. Expoziţia, cu intrare liberă, poate fi vizionată de toţi cei doritori în perioada 28 aprilie – 17 mai 2015.

Cu ocazia vernisajului care a avut loc marți, 28 aprilie 2015, au rostit alocuţiuni: preotul catolic Manuel García Iruela, gazda binevoitoare a evenimentului, PC Pr. Prof. Dr. Teofil Moldovan, parohul Parohiei Preasfânta Fecioară din Madrid și profesor la prestigioasa Universitate Eclesiastică San Dámaso din capitala iberică, cu un documentat expozeu asupra simbolisticii și rolului icoanei bizantine în tradiția ortodoxă şi curatorul expoziţiei, Pr. Dorin Cătălin Sas, care a mulţumit organizatorilor pentru colaborare şi tuturor participanţilor pentru interesul manifestat. Evenimentul a fost onorat şi de prezența preotului Manuel Prieto Barrios, directorul Secretariatului pentru Relații Interconfesionale din cadrul Conferinței Episcopale Spaniole.

Publicul spaniol prezent la această manifestare culturală a receptat cu mult interes conținutul conferinței părintelui profesor Teofil Moldovan, adresând la final multe întrebări referitoare la subiectul prezentat. Pe lângă materialele iconografice expuse, ca un element inedit, organizatorii au prezentat și un colț al satului românesc tradițional.

După un periplu prin Valdemoro și Salamanca, în luna iunie a.c. se intenţionează vernisarea acestei expoziţii în Catedrala Episcopală din localitatea Almeria (Andalucia), prin bunăvoința Excelenței Sale Adolfo Gonzáles Monto, episcopul locului.

Comentarii Facebook


Știri recente